Rusmir Hrvić: Nakon 20 godina poslovanja AS Holding je na novom početku

21.12.2017. 07:57 / Izvor: Akta.ba
Rusmir Hrvić: Nakon 20 godina poslovanja AS Holding je na novom početku

Svoje poslovne poteze, uspjehe u 2017. godini i planove za 2018. godinu za Akta.ba je predstavio Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holding.

Još jedna poslovna godina je na izmaku. Pretpraznične dane iskoristili smo sa razgovor sa bh. privrednicima koji stvaraju nove vrijednosti i direktno utiču na ukupno poboljšanje uvjeta života u našoj zemlji.

Svoje poslovne poteze, uspjehe u 2017. godini i planove za 2018. godinu za Akta.ba je predstavio Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holding.

  • 2017. godina je na izmaku, da li su ispunjeni svi zacrtani planovi?

Svi planovi su ispunjeni. Ovo je najbolja godina do sada. Rasli smo u svim segmentima našeg poslovanja, kako u prihodima, tako i u broju zaposlenih, te udjela na tržištu i izvoza. Sve u svemu, zadovoljni smo našim poslovanjem u protekloj godini, i zaista motivirani i spremni očekujemo izazove u idućoj 2018. godini. 

  • Po čemu ćete je pamtiti?

Mi u AS Holdingu pamtiti ćemo je po početku uvođenja korporativnog upravljanja. U 2017. godini formirali smo AS Holding kao društvo za upravljanje privrednim društvima. Utvrdili smo ciljeve i strateška opredjeljenja, kreirali pravila i procese, oformili timove stručnjaka, i krenuli ka uspostavljanju najprije principa a potom i mehanizama korporativnog upravljanja. U ovom trenutku korporativno upravljanje primjenjujemo na 15 članica AS Holdinga, pri čemu kreiramo poslovni sistem koji se temelji na ideji odgovornosti, interakcije i nadgradnje, u kojem brandovi ispunjavaju svoju misiju. 

  • Najbolji poslovni potez/odluka u 2017. godini?

Za naš najbolji poslovni potez smatram donošenje odluke o promjeni načina upravljanja. Također, formiranje tima ljudi sa izvanrednim kompetencijama doživljavam kao jedan od do sada najboljih poteza.

Veoma sam zadovoljan kako se stvari odvijaju. Formirali smo AS Holding sa ciljem da razvijemo jednu sasvim novu kompaniju sa efikasnim mehanizmima korporativnog upravljanja, kako bi našim članicama ali i drugima ponudili novu vrijednost i unaprijedili njihovo poslovanje.

  • Koji su planovi za narednu godinu?

Dalji rast i razvoj. Nastavak izgradnje korporativnog upravljanja kao i dalje izgradnje ljudskih resursa.

Jedan od najvećih problema bosanskohercegovačke privrede je neadekvatno upravljanje privrednim društvima. Upravo tu kao holding vidimo našu šansu. Za uvjete koji vladaju u Bosni i Hercegovini, riječ je dakle o inovaciji. Naša zadaća je da ponudimo najbolja rješenja, ispravne strategije i promišljene vizije. Ukratko, upravljati sa ciljem uspostave jasnog etičkog kodeksa poslovanja, investirati u ljude uz stalne edukacije, istraživanja tržišta i procjene rizika, koristiti se pri tom savremenim tehnološkim dostignućima, uspostaviti optimalne poslovne procese, ponuditi rješenja u digitalizaciji, sastavni je dio modernog korporativnog upravljanja. 

Novost je što smo sada u poziciji da takva iskustva podijelimo sa drugima. Puno je različitih kompanija, investitora i grupacija domaćih i stranih koje tragaju za rješenjem. U proteklom poglavlju našeg rasta i razvoja mi smo dokazali da ga imamo.

  • Šta biste poželjeli sebi, ali i poslovnim partnerima u 2018.?

Trebat će mi podrška mojih saradnika, porodice i prijatelja. Jer, pred nama su novi izazovi. Ali sudeći po tome kako su me do sada bodrili, vjerujem da ću je imati. Nakon više od 20 godina rasta i razvoja, mi se zapravo ponovo nalazimo na početku. U prvih 20 godina poslovanja dokazali smo da smo u stanju dobiti neke poslovne bitke. To su nesumnjivo naše reference. Često čujemo kako drugi za nas govore da smo ostvarili nemoguće i da smo na vrhu. Moje mišljenje je da smo mi tek sada na jednom novom početku. Vjerujem da ćemo i ovaj put uspjeti.

Svim građanima naše Bosne i Hercegovine, saradnicima, partnerima, rodbini i prijateljima zaželio bih puno zdravlja, sreće i dosta realnog optimizma. Stvari će biti bolje ako ih sami popravimo. Kao što je AS Holding na početku mislim da je i naša privreda na početku i da ima toliko potencijala da se dokaže u svijetu globalne ekonomije. Vjera, znanje, zalaganje, integritet i sloboda, formula su svakog uspjeha. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti