Naplata duga: Hrvatska počela pljeniti imovinu Željeznica Federacije BiH

29.12.2017. 09:54 / Izvor: Avaz.ba
Naplata duga: Hrvatska počela pljeniti imovinu Željeznica Federacije BiH

Trgovački sud u Zagrebu počeo je s plenidbom imovine "Željeznica Federacije BiH" (ŽFBiH) u Hrvatskoj.

Trgovački sud u Zagrebu počeo je s plenidbom imovine "Željeznica Federacije BiH" (ŽFBiH) u Hrvatskoj, a na osnovu presude prema kojoj je ova firma dužna "Končaru" platiti za isporučeni skupocijeni niskopodni voz oko devet miliona maraka (4,5 miliona eura). 

Prije nekoliko dana zaplijenjena je jedna lokomotiva u Zagrebu koju su "Željeznice FBiH" iznajmljivala kompaniji PPD – Transport Hrvatska, a koja se bavi prevozom tereta i usluga u prometu, piše Avaz.ba. 

"Željeznice FBiH" duguju "Končaru" ukupno 22 miliona KM (12 miliona eura). Ova hrvatska kompanija i Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) tužile su ŽFBiH zbog duga, koji se odnosi i na popravak lokomotiva, prije dvije godine. 

Arbitražni sud pri Privrednoj komori u Zagrebu donio je pravosnažno presudu po tužbi „Končara" i HBOR-a sredinom ove godine, a iz „Končara“ su najavili tada da će, zbog neizmirivanja obaveza, pokrenuti prinudnu naplatu, na šta su se evidentno i odlučili. 

Za sada je zaplijenjena samo jedna, iako se u Zagrebu nalaze još tri lokomotive koje "Željeznice FBiH" iznajmljuju PPD Hrvatska. 

Dokaz o pljenidbi je i pečat Suda u Zagrebu nalijepljen na lokomotivu, a u kojem stoji da će zaplijenjena pokretnina biti izložena javnoj prodaji. 

I dok Sud u Hrvatskoj plijeni imovinu ŽFBiH, upitno je šta će biti s niskopodnim vozom, koji godinama ne saobraća na prugama BiH. Radi se o vozu koji su "Željeznice FBiH" nabavile još krajem 2008. godine za 5,3 miliona eura, ali je korišten svega nekoliko mjeseci 2012. Već tri godine propada na Željezničkoj stanici u Sarajevu, gdje parkiran skuplja prašinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti