Zbog nedonošenje usaglašenih sektorskih strategija gubimo milione eura

02.01.2018. 08:42 / Izvor: Fena
Zbog nedonošenje usaglašenih sektorskih strategija gubimo milione eura

Smatra da ostaje problem štete po državu kada je u pitanju nedonošenje usaglašenih sektoralnih strategija, zbog čega se već sad gubi desetine miliona eura.

Spori napredak na evropskom putu i propuštene prilike čiju je cijenu sve teže izračunati, obilježili su 2017. godinu - ocijenila je direktorica Vanjskopolitičke inicijative Lejla Ramić-Mesihović.

Ipak, dodala je, u prošloj godini građani Bosne i Hercegovine su svjedočili da se 'sve može kad se hoće', te da se može uspješno odgovarati i na više od tri hiljade pitanja Upitnika Evropske komisije putem jako kompleksnog mehanizma koordinacije.

Smatra da ostaje problem štete po državu kada je u pitanju nedonošenje usaglašenih sektoralnih strategija, zbog čega se već sad gubi desetine miliona eura.

"Iako je trenutno najaktuelnije donošenje Strategije ruralnog razvoja, činjenica je i da ne činimo dovoljno kao zemlja na ispunjenju obaveza prema Energetskoj zajednici, pa smo se počeli 'tješiti' i sjednicama te institucije koje se zbog nedostatka kvoruma ne mogu održati, kako bi odgodili posljedice", naglasila je Ramić-Mesihović.

Zbog bespotrebne politizacije i igara moći jedina na samitu u Trstu, dodaje ona, BiH nije pristupila Transportnoj zajednici, nego je stajala sa strane dok su drugi otvarali "vrata milionima za putnu infrastukturu".

"Mi smo, naravno, to učinili nešto kasnije, nakon što su građani opet morali da slušaju politička prepucavanja", kazala je.

Ipak, smatra ona, 2017. ostavlja iza sebe jednu činjenicu, mnogo je stručnih ljudi u bh. administracijama i stručnoj i akademskoj zajednici pozitivnih, kompetentnih i spremnih da potpomognu proces evropskih integracija.

S druge strane, ističe da je Evropska unija konačno vratila fokus na zapadni Balkan i na proširenje.

"Defetizam koji je uslijedio nakon izjave predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera da se tokom njegovog mandata Unija neće proširivati, zamijenile su izjave o reafirmaciji perspektive članstva i vremenski orijentiri za pristupanje", istakla je.

Također je naglasila da je bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom zapadni Balkan stavilo među prioritete te da Bosna i Hercegovina u 2018. godini, koliko god ona bila predizborna, mora nastojati to iskoristiti.

"Raduje me i najava donošenja nove strategije za integraciju zapadnog Balkana u februaru 2018. i samit koji će biti održan u Sofiji u maju, na kojem očekujem konkretizaciju tih strateških opredjeljenja", kazala je.

Sebe je, kao i većinu bh. građana "identificirala kao depresivnog optimistu, koji jedva čeka realna opravdanja svome optimizmu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti