Puškar: Tuzlanski kanton energetski najjači kanton u FBiH

10.01.2018. 15:10 / Izvor: Fena
Puškar: Tuzlanski kanton energetski najjači kanton u FBiH

Očekuje se da će efekti spomenutog Vodiča za investitore biti vidljiviji već za tri mjeseca.

Tuzlanski kanton njeguje dugogodišnju industrijsku tradiciju, a najkonkurentniji sektori su drvoprerađivačka, metaloprerađivačka industrija, industrija plastike i alata, hemijska  i prehrambena industrija.

Sve navedene industrijske grane pogodno su tlo za nove investicije, a kako investirati u Tuzlanski kanton pojašnjeno je u Vodiču za investitore, koji je izradila Vlada TK i koji je danas prezentiran i na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Vodič za investitore Tuzlanskog kantona dokument je  koji na praktičan i jednostavan način objedinjuje najznačajnije informacije koje potencijalni i postojeći investitori, te osobe koje rade sa investitorima, trebaju znati o ovom kantonu.

Ministar privrede TK Osman Puškar istaknuo je da je TK energetski najjači kanton u FBiH i da je u prošloj godini  imao oko 4,5 milijarde KM prometa u privredi, a oko 600 miliona KM  neto dobiti.

Po njegovim riječima, rezultat  ovog  ranije prezentiranog Vodiča za investitore je dolazak 2-3 investitora iz Njemačke, riječ je o najvećim proizvođačima kreča i nekih drugih proizvoda, tvrdeći da  je na pomolu stotinjak radnih mjesta.

Očekuje se da će efekti spomenutog Vodiča za investitore biti vidljiviji već za tri mjeseca.

Tuzlanski kanton je u 2016. i 2017. godini bio kanton u kojem je zabilježen najveći broj stranih investicija u BiH, tvrdi kantonalni premijer Bego Gutić.

Navodi da je od 250 miliona KM koliko je bilo investicija u 2016. godini, negdje oko 180 miliona KM bilo upravo u Tuzlanski kanton.

"Vodič koji je danas promoviramo na Univerzitetu na Ekonomskom fakultetu u Tuzli je pokušaj da zajedno sa Univerzitetom pokušamo ovaj vodič učiniti dostupnim našim privrednicima", dodao je.

Dekanesa Ekonomskog fakulteta u Tuzli Ermina Smajlović smatra da ovaj projekat ima višestruki značaj za ovaj fakultet.

Mi na Ekonomskom fakultetu prije svega želimo da razvijamo poduzetničku svijest naših studenata i ovo je prilika da se naši studenti upoznaju o svim potencijalima za razvoj poduzetništva u Tuzlanskom kantonu, poručila je  Smajlović, dodavši da studenti treba da budu pokretači razvoja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti