Posjeta kineske delegacije, velika šansa za razvoj Jahorine

23.01.2018. 08:08 / Izvor: Akta.ba
Posjeta kineske delegacije, velika šansa za razvoj Jahorine

Zaključeno je da postoji veliki potencijal da se saradnja između Republike Srpske i Kine.

Tokom proteklog dana delegacija grada Tianjina posjetila je Jahorinu i održala sastanak sa menadžmentom OC Jahorina, koji je predvodio direktor Dejan Ljevnaić, Ministrom trgovine i turizma Predragom Gluhakovićem i Ministrom porodice, omladine i sporta, Jasminom Davidović.

Povod njihove posjete je bio postojeća turistička i investiciona saradnja, mogućnosti njenog proširenja.

Ovim povodom Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina je izjavio: "Od početka sam vjerovao da je Jahorina destinacija koja ima veliki potencijal i jedina destincija u regionu koja ima najbolji odnos cijena-kvalitet odnosno da za najmanje uloženih sredstava korisnici dobijaju uslugu zavidnog kvaliteta. To su prepoznali i naši današnji gosti iz Kine, koji su zaista impresionirani podacima koje smo im izprezentovali i stanjem na terenu. Kako se u Kini održavaju 2022. godine Zimske Olimpijske igre, koje su treće po redu u Aziji, Kineska delegacija je dobro upoznata sa radom skijališta i sa činjenicom da od 2008. godine drastično opada broj skijaša u svetu, primili smo iskrene čestitke od njih povodom rekordnih rezultata koje smo postigli u toku tekuće zimske sezone."

Dejan je naglasio da je samo u mjesecu decembru 2017. godine na Jahorini skijalo gotovo 20.000 skijaša i bordera što je veliki pomak u odnosu na decembar 2016. godine kada je na Jahorini bilo ukupno 6.500 skijaša, odnosno 3 puta manje i da se to odražava i na povećanje prihoda, koji su za 15 puta veći za decembar ove sezone u odnosu na decembar 2016. godine.

Dodao je i da se ovakav trend nastavlja i u 2018. godini, ali posebno istakao to da za ove razultate duguje veliku zahvalnost Predsjedniku Republike Srpske koji je podržao razvoj Jahorine, u finansijskom pogledu, ali što je još važnije u pogledu nesebičnog angažovanja prilikom rješavanja sistemskih problema.

Li Kemin, generalni direktor Uprave za sport grada Tianjin, izjavila je da je veoma zadovoljna borilištima i prirodnim resursima Jahorine i izrazila želju da se obuka i priprema kineskih sportista i trenera za Olimpijske igre koje se održavaju u Kini 2022. godine održi upravo na Jahorini.

Zaključeno je da postoji veliki potencijal da se saradnja između Republike Srpske i Kine razvije i da će učesnici sastanka ostvariti saradnju prvenstvano na polju edukacije i treninga sportista grada Tianjina i da će nastojati da se ova saradnja proširi i na sve turiste i potencijalne investicije. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti