Posljedice akciza: Od sutra nove cijene autobuskih karata i taksi prijevoza

31.01.2018. 08:50 / Izvor: TVSA
Posljedice akciza: Od sutra nove cijene autobuskih karata i taksi prijevoza

Povećanje akciza koje direktno utiče na cijenu goriva, odrazit će se i na cijenu prijevoza.

Povećanje akciza koje direktno utiče na cijenu goriva, odrazit će se i na cijenu prijevoza. Iz Centrotransa su već potvrdili da će doći do poskupljenja autobuskih karata te da će tek nakon analize saopćiti za koliko. U GRAS-u kao ni u nadležnom ministarstvu o tome još ne žele govoriti. Poskupjet će i taxi usluge. 

Novim zakonom, akcize na gorivo povećane su za 15 feninga. S PDV-om od 2,5 feninga, od februara realno je očekivati da cijena goriva u prosjeku bude povećana za 17,5 feninga. 

Sve je ovo razlog što se u narednom periodu očekuje i poskupljenje prijevoza, potvrdili su u Centrotransu. Trenutno se, ističu, rade analize koje će pokazati koliko će akcize uticati na kompletno poslovanje.

"Poskupljenje je izvjesno, ali se još ne zna kad će to biti i u kojem iznosu", ističu u ovom preduzeću.

Nadležni u KJKP GRAS se nisu željeli oglasiti po pitanju eventualnog poskupljenja karata. Razlog za takav stav ističu je to što ovakav zahtjev isključivo razmatra i evenetualno odobrava resorno ministarstvo.

Usklađivanje s novim zakonom o akcizama obavit će i Sarajevo-taxi.

"Samo ćemo uskladiti ovih 20 feninga što je obaveza od 1. februara prema državi", rekao je Enver Suljagić, predsjednik Udruženja Sarajevo-taxi.

U konačnici, cijena starta taksi prijevoza od 1. februara iznosit će umjesto dosadašnjih 1,50 (marku i po) –1,70 maraka (marku i 70 feninga). "Samo udruženim snagama gradskog i drugih prijevoznika u Kantonu, primjena ovog zakona može biti podnošljiva i realna kako građanima tako i privrednim subjektima", potvrdili su u ovom udruženju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti