Nezaposleni neće biti na birou do kraja života, ukida se zdravstveno

31.01.2018. 09:56 / Izvor: Akta.ba
Nezaposleni neće biti na birou do kraja života, ukida se zdravstveno

Predstavnik Udruženja poslodavaca Safudin Čengić istakao je da su pripremili određene sugestije na nacrt zakona.

Članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća Kantona Sarajevo su na jučerašnjoj sjednici razmatrili radnu verziju Nacrta zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih, prema kojem će nezaposlenima biti ukinuto zdravstveno osiguranje.

Kako navode na biroima za zapošljavanje više neće biti osobe koje ne traže posao, odbijaju posao ili ne žele uraditi dokvalifikaciju i prekvalifikaciju. Prema navodima Ekonomsko-socijalnog vijeća, biro više neće biti ustanova koja će omogućavati zdravstveno osiguranje nezaposlenim osobama.

Predsjedavajuća ESV-a i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice KS-a Amela Dautbegović rekla je da bi novim zakonom trebalo biti osigurano da ljudi ne mogu biti na evidencijama nezaposlenih do kraja života i odbijati poslove, a istovremeno raditi na crno.

Naglasile je da će o pomenutom nacrtu biti održana i tematska sjednica nakon čega će biti upućen u vladu i skupštinu, što očekuje da se desi uskoro.

Predstavnik Udruženja poslodavaca Safudin Čengić istakao je da su pripremili određene sugestije na nacrt zakona od kojih je najvažnija da Služba za zapošljavanje bude posrednik u zapošljavanju između nezaposlenih i poslodavaca, a ne socijalna služba.

Dodao je da bi evidencijama nezaposlenih trebali biti samo oni koji aktivno traže posao i spremni su na dokvalifikaciju i prekvalifikaciju kako bi došli do posla.

Predsjednik Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS Franjo Rener naveo je da u takav zakon treba uključiti sva pravila iz konvencija o pravima radnika koje je BiH ratifikovala budući da su te konvencije iznad domaćeg zakonodavstva.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti