Akcize nisu trebale dovesti do poskupljenja prevoza i životnih namirnica

02.02.2018. 08:26 / Izvor: Agencije
Akcize nisu trebale dovesti do poskupljenja prevoza i životnih namirnica

Suština akciza je obezbjeđenje sredstava koje će u narednih pet godina omogućiti intenzivnu izgradnju autoputeva u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da se zbog povećanja cijena goriva nije trebalo desiti i poskupljenje prevoza i životnih namirnica jer sve projekcije nisu predviđale da će doći do spomenutih poskupljenja.

On je to rekao gostujući na Hajat TV prilikom čega je govorio o setu zakona o akcizama koji je danas stupio na snagu.

"Međutim, ono što sam danas primijetio su različite cijene nafte i naftnih derivata na pumpama različitih distributera nafte, što govori o činjenici da ne postoji jasna matrica koja važi za čitavu BiH već sami distributeri određuju svoje marže", rekao je Zvizdić.

Stoga je mišljenja da bi i distributeri nafte trebali učestvovati u ukupnom projektu ubrzane izgradnje infrastrukturne mreže BiH.

On kaže da nije zabrinut što je ovaj set zakona dospio na Ustavni sud BiH jer smatra da nema osnovane podloge da bilo šta bude promijenjeno.

Naglasio je da je suština akciza u obezbjeđenju sredstava koje će u narednih pet godina omogućiti intenzivnu izgradnju autoputeva u BiH.

"Već sada imamo potpisane ugovorene kredite u iznosu od više od 800 miliona eura koji će samo rasti. Na predstojećem samitu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj u Londonu bit će odobrena dodatna sredstva, što znači da ćemo samo moći postići dinamiku ozbiljne, intenzivne izgradnje autoputeva, brzih puteva i magistralnih cesta u BiH", rekao je, istakavši da se bez te izgradnje ne može govoriti o ekonomskom razvoju BiH.

Zvizdić je, povodom moguće kandidature na predstojićim izborima, izjavio da će biti počastovan ukoliko ga Stranka demokratske akcije (SDA) bude kandidovala na izborima za člana Predsjedništva BiH te da će prihvatiti kandidaturu.

"Bilo ko da bude kandidat, treba da mu bude čast da bude predstavnik SDA. Biti član Predsjedništva je funkcija koja je vrlo odgovorna i predstavlja visok nivo časti", rekao je Zvizdić za Hajat TV.

Komentarišući jučerašnju odluku Savjeta ministara o oslobađanju od carina, između ostalih, uvoznika opreme za proizvodnju te uvoznika opreme za deminiranje, Zvizdić je rekao da će to dovesti do velikih ušteda.

"Sve što radimo na nivou Savjeta ministara, uvijek u fokusu imamo da unaprijedimo privrednu osnovu BiH, a jedna od odluka je upravo ta i odnosi se na one koji žele da obnove ili pokrenu novu proizvodnju ili je unaprijede sa novom tehnologijom", istakao je.

Osim toga, dodao je da će carinskih dadžbina biti oslobođena i roba koja služi za obnovu i rekonstrukciju BiH, školski pribor te pribor za slijepa lica, a kako je rekao, za šest mjeseci imaće i prve rezultate kada je u pitanju pokretanje nove proizvodnje, povećanje izvoza i otvaranje novih radnih mjesta.

Predsjedavajući Savjeta ministara osvrnuo se i na pitanje izmjena Izbornog zakona BiH, što je i jedan od razloga zbog kojeg su članovi Predsjedništva BiH otputovali u Brisel.

"Nemam informacija iz prve ruke o tome da li je postignut neki napredak, ali neki veliki napredak ne može ni biti postignut na bazi samo jednog sastanka. Riječ je o sistemskom, važnom zakonu koji uređuje izuzetno značajnu oblast za BiH", kazao je Zvizdić gostujući u Vijestima Hajat-a.

Naglasio je da je za evropski put BiH bitno da u Izborni zakon budu ugrađene smjernice iz presude Evropskog suda za ljudska prava za slučaj "Sejdić i Finci", jer to, ako ne bude ugrađeno, može predstavljati prepreku u budućnosti.

"Već 4-5 godina bezuspješno pokušavamo da nekoliko rečenica iz te presude ugradimo u Izborni zakon i tu država i političke partije ne pokazuju dovoljan nivo odgovornosti niti kapacitet da se to završi", tvrdi Zvizdić.

Osvrnuo se i na Upitnik Evropske komisije za koji je kazao da predstavlja jednu od najkompleksnijih faza na evropskom putu BiH te da ne postoji ništa složenije u posljednjih 10 godina što je u vrlo kratkom vremenskom periodu usaglašeno i provedeno u BiH.

"Međutim, Upitnik ne zahtijeva niti podrazumijeva nikakve kompromise. Upitnikom se ništa ne legalizuje niti se bilo šta može osporiti, jer je Upitnik samo inventura aktuelnog i realnog stanja u BiH kako bi Evropska komisija mogla uporediti stanje u BiH sa procedurama, standardima i normativima i pravnom stečevinom EU", naglasio je.

Nažalost, dodao je, o Upitniku najviše govore oni koji najmanje razumiju EU integracije, a kritikuju ga najviše oni koji su osam godina blokirali evropski put BiH.

Posebno je naglasio da Upitnik ne podrazumijeva kompromis niti kada je u pitanju popis stanovništva, za koji je rekao da je politizovan od onih koji su već započeli predizbornu kampanju i koji su "oboljeli od mržnje prema SDA, tako da izmišljaju nepostojeće probleme".

Tokom gostovanja na Hajat TV, Zvizdić je razgovarao i o odlagalištu radioaktivnog otpada u Trgovskoj gori, na granici BiH i Hrvatske, te kazao da će BiH iskoristiti sve mehanizme koje omogućava međunarodna konvencija za zaštitu okoliša i vazduha da bi učestvovali u odlučivanju o definisanju lokacije za odlaganje optpada.

Napomenuo je da je praksa u Evropi da nuklearni otpad smjesti tamo gdje i nastaje, a da u ovom slučaju Hrvatska želi transportovati otpad na relaciji čija je dužina 200 km.

Izrazio je nadu da će ovo pitanje sa susjednom Hrvatskom biti riješeno uz međusobno razumijevanje, jer će u suprotnom BiH pokrenuti procedure koristeći instrumente međunarodnih konvencija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti