Banji Kulaši obezbijeđen posao u narednih 50 godina

06.02.2018. 08:23 / Izvor: Glas Srpske
Banji Kulaši obezbijeđen posao u narednih 50 godina

"Banji Kulaši" iz Prnjavora dodijeljena je koncesija za eksploataciju termomineralne vode na ležištu "Kulaši" u toj opštini na period od 50 godina.

"Banji Kulaši" iz Prnjavora dodijeljena je koncesija za eksploataciju termomineralne vode na ležištu "Kulaši" u toj opštini na period od 50 godina.

Na javni poziv Vlade RS za dodjelu koncesije za eksploataciju termomineralne vode na ovom ležištu prijavu je jedino i dostavila "Banja Kulaši", a  Komisija za koncesije RS je polovinom januara utvrdila da je ispunila sve uslove iz javnog poziva.

"Koncesionar je dužan da prije zaključenja uplati u budžet RS jednokratnu naknadu od 13.500 maraka. Visina koncesione naknade iznosi 3,6 odsto od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog od obavljanja koncesione djelatnosti", navedeno je u rješenju Komisije za koncesije RS, na koje je i Vlada RS dala saglasnost na posljednjoj sjednici.

Eksploatacija termomineralne vode koristiće se za unapređenje kvaliteta usluga banjsko-rekreativnih i turističkih potencijala "Banje Kulaši".

"Eksploatacija će se odvijati putem eksploatacionih bunara na način kojim se obezbjeđuje optimalno iskorišćavanje ležišta mineralne vode, bezbjednost ljudi, objekata i imovine. Ova investicija je procijenjena na 450.000 maraka", naveli su u komisiji.

Pored toga, "Banja Kulaši" je u dostavljenim dokumentima navela da će zaposliti dodatna 42 radnika.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS obavezano je da sa "Banjom Kulaši" zaključi ugovor o koncesiji u roku od dva mjeseca.

U opštini Prnjavor ističu da je "Banja Kulaši" stala na noge te da bilježi zapažene rezultate.

"Dali smo pozitivno mišljenje za dodjelu koncesije za eksploataciju termomineralne vode 'Banji Kulaši'. Uvjeren sam da je banja na pravom putu i učinićemo sve da to tako i ostane. Vjerujemo da je to jedno od boljih mjesta u Prnjavoru za posjetiti, a upotpunjuje i turističku ponudu naše opštine", kazao je načelnik Prnjavora Darko Tomaš i dodao da je novi vlasnik uložio značajnu sumu novca zbog čega banja danas izgleda savremeno i na ponos je cijele opštine i RS. Tomaš očekuje da će u idućem periodu doći i do proširenja kapaciteta "Banje Kulaši".

Prodaja

Prnjavorski privrednik Dubravko Zemun kupio je "Banju Kulaši" 2014. godine za dva miliona maraka. Dvije godine kasnije otvoren je obnovljeni zdravstveno-turistički centar.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti