Marže osuđene na propast

10.02.2018. 10:08 / Izvor: Nezavisne novine
Marže osuđene na propast

Muris Čišić, ekonomski analitičar i profesor, kazao je da će cijene nafte i naftnih derivata sigurno pasti, jer su cijene prenapučene.

Predstavnički dom BiH na sjednici 20. februara raspravljaće o inicijativi Kluba poslanika Nezavisnog bloka, kojom se od Vijeća ministara BiH traži da provjeri kolike su marže distributera nafte i da se one ograniče.

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka u Predstavničkom domu BiH, koji je podnio inicijativu, tvrdi da država ima obavezu da zaštiti ljude, a ne one, kako ističe, koji ostvaruju ekstra profit.

"Vlade entiteta i Vijeće ministara mogu i moraju, u ovakvoj situaciji, kada su usvojili povećanje akciza na gorivo, utvrditi i ovu odluku koju predlažemo, da dio tereta preuzmu oni koji najviše zarađuju, dakle distributeri, i time smanje poskupljenja i opterećenja za potrošača", kaže Šepić.

Međutim, većina parlamentaraca i ekonomskih stručnjaka mišljenja je da inicijativa ne može proći, jer država ne može uslovljavati distributere zbog slobodnog formiranja cijena na tržištu. Takođe, većina je mišljenja da je inicijativa kozmetička, jer i u Nezavisnom bloku su svjesni da od toga nema ništa.

Mirsad Isaković, poslanik SBB-a i ekonomski stručnjak, ističe da država ne može diktirati cijene nafte i naftnih derivata na tržištu u BiH, ali da postoji način da se cijena marže smanji.

"Ovo što predlaže Nezavisni blok je populistički. Postoji rješenje, a ono je u 'Željeznicama FBiH' i 'Željeznicama RS'. UO UIO BiH može donijeti odluku da se nafta i naftni derivati distribuiraju putem željeznica. Tu odluku može potvrditi Parlamentarna skupština BiH, koja bi naložila entitetima da to sprovedu. Time bi se uposlile željeznice, aktivirali terminali, koje već imamo, i stoje prazni i pusti, ili bi se iznajmljivali. Cijene nafte i naftnih derivata bi sigurno pale, a država i entiteti bi imali punu kontrolu nad tržištem", kaže Isaković.

Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a, ističe da je ovo još jedna inicijativa za koju i predlagač zna da nema šanse. Vjeruje da će distributeri polako smanjivati cijene kada vide kakva je situacija na tržištu, kao što su ih i povećavali.

Njen kolega iz DF-a Damir Bećirović ističe da parlament BiH, a ni bilo koji nivo vlasti u BiH, ne može donositi odluku o formiranju cijena na tržištu, pa ni ovih marži. Tvrdi da inicijativa ne može proći, iako bi je podržao da postoji mogućnost.

Dženan Đonlagić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu i doktor ekonomije, ističe da je nemoguće da država utiče na smanjenje cijena goriva zbog toga što ne postoji državna naftna kompanija, niti postoje rezerve deponovane nafte koje bi sada država izbacila i time natjerala distributere i prodavače goriva da smanje cijene. Tvrdi da postoje dva načina koja bi omogućila smanjenje cijena goriva, a to je da padne cijena barela nafte na svjetskom ržištu ili da potrošači goriva smanje potrošnju, što bi distributere primoralo da smanje cijenu.

"Sve drugo, pa i inicijativa parlamentaraca, je samo lijepa priča bez pokrića", kaže Đonlagić.

Muris Čišić, ekonomski analitičar i profesor, kazao je da će cijene nafte i naftnih derivata sigurno pasti, jer su cijene prenapučene.

"Cijene ne mogu ostati ovakve", zaključio je on.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti