Turistička zajednica KS uz pomoć Bookinga staje na put nelegalnom smještaju

19.02.2018. 13:37 / Izvor: Akta.ba
Turistička zajednica KS uz pomoć Bookinga staje na put nelegalnom smještaju

Prema evidenciji Porezne uprave Federacije u 2017. godini na području KS bilo je prijavljeno 2.900 ugovora o izdavanju stambenih objekata.

Turistička zajednica Kantona Sarajevo odlučila je stati na put nelegalnom iznajmljivanju smještajnih kapaciteta na području grada.

Zajedno u saradnji sa svjetskim oglašivačem Booking.com, koji turistima širom svijeta olakšava pronalazak smještaja, obavijestili su oglašivače sa područja Kantona Sarajevo, koji kratkoročno iznajmljuju apartmane, sobe ili stanove i oglašavaju se putem njihovog servisa, da to više neće moći činiti, ukoliko ne pošalju dokaz da su registrovali svoju djelatnost, potvrdio je ovo za Akta.ba Nermin Muzur, direktor Turističke zajednice KS.

"Problem smo evidentirali zajedno sa Službom za poslove sa strancima i pokrenuli ga sa mrtve tačke. Veliki iskorak smo napravili u suradnji sa Booking.com i obavjestili sve one koji nisu registrovani da tako neće moći dalje raditi, njih oko 200 za prvi krug. Pokrenuli smo jedno od najvažnijih pitanja uspješnog i legalnog turističkog poslovanja. Mi moramo urediti sistem, i zaštititi sve one koji legalno obavljaju djelatnost i uredno izmiruju obaveze prema državi. Nakon našeg obraćanja i zvanične prezentacije, Booking je prepoznao veličinu ovog problema i opredjelio se da bude partner u rješavanju ovog problema", kazao je Muzur.

Pojašnjava da su sada na potezu Federalno mininistarstvo turizma i okoliša, zatim Ministarstvo privrede KS, kao i lokalne zajednice kojima su oglašivači dužni podnijeti molbu za izdavanje rješenja.

U emailu koji su dobili korisnici portala Booking.com, stoji da su zbog pravila njihovog poslovanja korisnicima dužni garantovati oglašavanje samo zakonitih smještajnih objekata na svojoj stranici. Stoga mole nelegalne korisnike da u roku od 10 radnih dana dostave službeni dokaz o posjedovanju valjane dozvole kratkoročnog najma koje su izdale lokalne vlasti.

Svi koji ne dostave tražene dozvole bit će skinuti sa servisa a to znači gubitak značajnog broja gostiju.

Registracija iznajmljivanja stanova, apartmana i soba u domaćinstvu vrši se putem općinske Službe za privredu. Po donesenom zapisniku služba donosi rješenje koje se upisuje u registar ugostiteljskih djelatnosti i bazu podataka opštine. Nakon što nadležna komisija procjeni objekat, slijedi nabavka atesta za struju i vodu i PP aparata. Nakon svega slijedi prijava Poreznoj upravi i fiskalizacija. 

Muzur kaže kako su zagrizli veliki zalogaj i da je pred njima mnogo posla.

"Znamo da ovo nije problem koji se može riješiti za dan, ali je moguće u razumnom roku ukoliko svi pobrojani daju svoj doprinos. Izlaz iz ovog je najednostavnije naći u pozitivnim primjerima iz regije, u kojima se fizičkim licima uz propisane uslove omogućava rad kroz plaćanje paušalnog poreza i boravišne takse", kaže Muzur.

U Hrvatskoj je ovaj problem riješen tako što vlasnici koji iznajmljuju sobe, stanove ili apartmane plaćaju paušal po broju kreveta, a rješenje za obavljanje djelatnosti dobiju za osam dana.

U BiH bi to zahtjevalo ili izmjene zakona ili donošenje uredbi kojima bi se ovakav način registracije omogućio i našim građanima.

Prema evidenciji Porezne uprave Federacije u 2017. godini na području Kantona Sarajevo bilo je prijavljeno 2.900 ugovora o izdavanju stambenih objekata, time je priliv budžeta bio veći od četiri miliona maraka.

To je samo jedan dio onih koji legalno rade u službi turizma, a mnogo je više onih koji krše zakon kroz neregistiranje djelatnosti.

Kazne za nepodnošenje prijava Poreznoj upravi Federacije su od 300 KM do 3.000 KM.

Bosna i Hercegovina je među rijetkim zemljama koja još uvijek nema uređen zakon o posredovanju nekretninama, nema tijelo koje bi regulisalo ovu oblast time ovaj problem postaje mnogo veći.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti