Predstavnici Kantona u FBiH traže izmjene u raspodjeli javnih prihoda

20.02.2018. 09:53 / Izvor: TVSA
Predstavnici Kantona u FBiH traže izmjene u raspodjeli javnih prihoda

Zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH treba izmjene, smatraju predstavnici većine Kantona u Federaciji.

Zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH treba izmjene, smatraju predstavnici većine Kantona u Federaciji. Nezadovoljni omjerom naplaćenih poreza u odnosu na ono što im se na kraju vraća u budžete, traže nove modele raspodjeli javnih prihoda u Federaciji BiH. 

Zakon o raspodjeli javnih prihoda u Federaciji ne obezbjeđuje ravnomjeran razvoj Kantona, smatra predsjedavajući u Skupštini HNK. Za većinu predstavnika Kantona u Federaciji ne ispunjava parametre, koji vrijede u većini zemalja Evrope i regiona. 

"Sadašnja raspodjela prihoda uzima našem kantonu na godišnjem nivou višemilionske iznose u smislu pondera koji se koriste...od koeficijenata za različite kantone", smatra Šerif Špago predsjedavajući Skupštine HNK.

Nijaz Hušić, predsjedavajući Skupštine USK ističe: "Prema postojećoj podjeli koja postoji ..svim ovim ponderima indeksima, oštećeni smo za nekih 12 miliona KM na godišnjem nivou. To je jedna mjesečna plata svim budžetskim korisnicima u USK".

Za Zeničkodobojski Kanton nepravedno je raspodjela po parametrima o broju stanovnika, teritorije, učenika, srednjoškolaca i studenata bez uzimanja u obzir privredne aktivnosti. Smeta im kažu i povlašteni status pojedinih kantona. 

Ministar finansija KS smatra da izmjene ovog zakona trebaju biti zasnovane na validnim pokazateljima, te se rasprava treba voditi u ekonomskim, a ne u političkim okvirima. 

U SBK smatraju da izmjene Zakona o javnim prihodima neće biti usvojene prije izbora. To će kažu biti posao budućeg saziva Federalnog parlamenta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti