Stanje na tržištu BiH i dalje nije na zadovoljavajućoj razini

26.02.2018. 11:41 / Izvor: Akta.ba
Stanje na tržištu BiH i dalje nije na zadovoljavajućoj razini

Poslovni subjekti trebaju učiniti dodatne napore u pogledu ispunjavanja zahtjeva za proizvode koje stavljaju na tržište.

Kada je riječ o sigurnosti zahtjeva za plasman proizvoda na tržište Bosne i Hercegovine i Evropske unije, Zakonodavni okvir koji uređuje te zahtjeve za stavljanje na tržište neprehrambenih proizvoda i obaveze poslovnih subjekata u pogledu ispunjavanja tih zahtjeva čini nekoliko propisa i to Zakon o općoj sigurnosti proizvoda, Zakon o nadzoru nad tržištem u Bosni i Hercegovini, Zakon o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti, te podzakonski akti doneseni na temelju gore navedenih zakona.

"U skladu sa Zakonom o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usklađenosti, proizvodi se mogu staviti na tržište ili u upotrebu samo ukoliko ispunjavaju tehničke zahtjeve koji se na njih odnose, ako je njihova usklađenost s tehničkim zahtjevima utvrđena propisanim postupcima ocjenjivanja usklađenosti, te ukoliko nose znak usklađenosti u skladu s tehničkim zahtjevima", kazali su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Bh. standardi

Također, ističu da za proizvode koji su usklađeni s bosanskohercegovačkim standardima (BAS), kojima su usvojeni europski harmonizirani standardi, pretpostavlja se da su usklađeni s osnovnim zahtjevima navedenim u tehničkim propisima.

Iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH navode da u skladu sa Zakonom o općoj sigurnosti proizvoda i Zakonom o nadzoru nad tržištem u BiH, proizvođači imaju nekoliko obaveza, a jedni od njih su stavljati samo sigurne proizvode na tržište. Ujedno su odgovorni i za usklađenost proizvoda sa općim ili posebnim zahtjevima za sigurnost proizvoda prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda i/ili posebnim tehničkim propisima.

"Proizvođači trebaju biti upoznati sa rizicima koje proizvod, koji stavljaju na tržište, može predstavljati za potrošače, pružati potrebne informacije potrošačima koje će im omogućiti da procijene rizik svojstven proizvodu, kada takvi rizici nisu jasno vidljivi bez odgovarajućih upozorenja, te da poduzmu mjere opreza protiv tih rizika, poduzimati odgovarajuće radnje, uključujući povlačenje takvih proizvoda s tržišta, odgovarajuće i efikasno upozoravanje potrošača ili povrat proizvoda od potrošača, kada je to potrebno da bi se izbjegli ti rizici", kazali su iz ove Agencije.

Također, proizvođači trebaju navoditi podatke na proizvodu ili njegovom pakiranju kojima se identificiraju proizvođač i proizvod kao što su naziv i puna adresa proizvođača, naziv i tip ili model proizvoda i, ako postoji, serijski broj proizvoda, te vršiti ispitivanje uzoraka proizvoda na tržištu, razmatrati prigovore i voditi registar prigovora i obavještavati distributera o ovim mjerama. Ono što je također bitno jeste i da sarađuju sa nadležnim inspekcijskim organima i Agencijom za nadzor nad tržištem BiH.

Proizvodi

"Obaveze distributera, u skladu sa navedenim zakonima, su između ostalog da ne opskrbljuju potrošače proizvodima za koje znaju ili bi na temelju raspoloživih informacija i profesionalnog znanja i iskustva trebali znati da nisu usklađeni sa sigurnosnim zahtjevima, kao i da prosljeđuju obavijesti o rizicima koje proizvod može predstavljati", dodali su iz Agencije.

Distributeri trebaju da vode i stavljaju na raspolaganje dokumentaciju potrebnu za praćenje porijekla proizvoda, da sarađuju u provođenju mjera i radnji koje poduzimaju proizvođači, nadležni inspekcijski organi i Agencija s ciljem izbjegavanja rizika, te da poduzimaju mjere koje omogućavaju efikasniju suradnju sa nadležnim inspekcijskim organima, proizvođačem i Agencijom za nadzor nad tržištem BiH.

"Zajedničke obaveze proizvođača i distributera, u skladu sa navedenim zakonima, su da ukoliko na temelju raspoloživih obavijesti i profesionalnog znanja i iskustva znaju ili bi trebali znati da proizvod koji su stavili na tržište predstavlja rizik za potrošače i da nije u skladu s općim sigurnosnim zahtjevom, dužni su o tome odmah obavijestiti Agenciju za nadzor nad tržištem BiH, navodeći podatke o mjerama i radnjama poduzetim kako bi se spriječio rizik za potrošače", objasnili su iz Agencije.

Također, dužni su poznavati i osigurati primjenu zakona i tehničkih propisa o sigurnosti proizvoda koji se odnose na proizvode koji su predmet njihove djelatnosti, a dužni su i sarađivati s nadležnim inspekcijskim organima i Agencijom za nadzor nad tržištem BiH u provedbi mjera i radnji poduzetih radi izbjegavanja rizika što ih predstavljaju proizvodi koje oni isporučuju ili su ih već isporučili.

"Skupine proizvoda koje su obuhvaćene gore navedenim propisima su: igračke, kozmetika, električna oprema, strojevi, plinski aparati, osobna zaštitna oprema, građevinski proizvodi, tlačna oprema, kemikalije, odjeća, obuća, namještaj, dječija oprema, ljestve upaljači, sportska oprema, laserski proizvodi i drugi neprehrambeni potrošački proizvodi", istakli su iz Agencije.

Kako bi se utvrdilo da li su ispunjeni propisni zahtjevi za proizvode koji su stavljeni na tržište BiH, Agencija za nadzor nad tržištem BiH zajedno sa nadležnim inspekcijskim organima entiteta i Brčko distrikta BiH provodi aktivnosti nadzora nad tržištem. Rezultati nadzora nad tržištem, u pogledu sigurnosti proizvoda,  pokazuju da stanje na tržištu BiH nije i dalje na zadovoljavajućoj razini i da poslovni subjekti trebaju učiniti dodatne napore u pogledu ispunjavanja zahtjeva za proizvode koje stavljaju na tržište.

M.R.R.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti