BiH mora ispuniti odluku "Sejdić i Finci"

06.03.2018. 08:10 / Izvor: Nezavisne novine
BiH mora ispuniti odluku 'Sejdić i Finci'

Bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje bi bile suprotne Evropskoj povelji ljudskih prava su neprihvatljive.

Bilo kakve izmjene Izbornog zakona BiH koje bi bile suprotne Evropskoj povelji ljudskih prava ili presudama Evropskog suda za ljudska prava za EU su neprihvatljive, naveo je Johanes Han, evropski komesar za proširenje, u pisanom dopisu Evropskom parlamentu u odgovoru na poslaničko pitanje.

To, praktično, znači da bilo kakve izmjene koje ne budu uvažile odluku u predmetu "Sejdić i Finci" neće biti prihvaćene od strane EU.

"Evropska komisija prije svega smatra da izborna reforma mora unaprijediti demokratski kvalitet izbornog procesa. Odluka "Sejdić i Finci" ne traži punu reviziju Izbornog zakona, nego ciljano prilagođavanje sastava Doma naroda", naveo je Han u odgovoru na poslaničko pitanje prošlog petka.

Ovo, opet, znači da je za EU primarno pitanje kompozicija Doma naroda, a ne pitanje izbora članova Predsjedništva BiH.

"Savjet EU u zaključcima iz oktobra 2017, pored i dalje važećih preporuka Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju i Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava, zahtijeva da BiH implementira odluku Ustavnog suda BiH iz decembra 2016. koja se odnosi na određene izborne odredbe u FBiH", naveo je Han.

On je jasno naveo i šta EU očekuje nakon izbora u oktobru: BiH, kako kaže, treba ne samo da provede izbore, nego i da brzo implementira rezultate i formira sva zakonodavna i izvršna tijela, što će biti osnovni demokratski test dok zemlja aplicira za članstvo.

I ne samo to - Han takođe nije ostavio nimalo sumnje da EU u tom smislu BiH neće progledati kroz prste.

"Evropska komisija će jasno procijeniti da li BiH u dovoljnoj mjeri ispunjava političke kriterijume za početak pretpristupnih pregovora, što uključuje ispunjavanje evropskih standarda i standarda ljudskih prava, među kojima je i zabrana diskriminacije po etničkoj osnovi, što je eksplicitno zabranjeno evropskim zakonima", naveo je Han.

I u Delegaciji EU čvrsto stoje na tome da odluka "Sejdić i Finci" mora biti ispunjena, i to u skladu s evropskim standardima.

"Bilo koji prijedlog mora poštovati sudske odluke i vladavinu prava, kao i približavati se evropskim standardima, a ne udaljavati se od njih. Vjerujemo da se svim izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH treba pristupiti kroz dijalog i kompromis. Političari ne smiju bježati od svoje odgovornosti da pronađu takav kompromis", navela je za "Nezavisne" Jamila Milović-Halilović, portparol Delegacije EU.

Dodala je da odluka "Sejdić i Finci" nije skinuta s dnevnog reda i podsjetila da je Savjet EU zatražio od Evropske komisije da, kada bude pripremala mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU, posveti posebnu pažnju statusu njene implementacije.

"Međunarodne obaveze ove zemlje neće nestati i na vlastima BiH je da se njima pozabave i ispune ih", dodala je ona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti