Zeničani razvili prvi bh. 3D printer

09.03.2018. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Zeničani razvili prvi bh. 3D printer

Četveročlani tim sastavljen od zaposlenika i studenata Mašinskog fakulteta u Zenici, početkom 2017. godine počeo je raditi na razvijanju prvog bh. 3D printera.

Četveročlani tim sastavljen od zaposlenika i studenata Mašinskog fakulteta u Zenici, početkom 2017. godine počeo je raditi na razvijanju prvog bh. 3D printera. Uređaj je predstavljen u decembru na IEEE Student and Young Proffesional Kongresu, a već postoje zainteresirani koji sa nestrpljenjem očekuju da se ovaj proizvod nađe u komercijalnoj ponudi, piše Business Magazine.

U Bosni i Hercegovini postoje mladi, ambiciozni ljudi, spremni bez bilo kakve finansijske podrške uložiti svoje vrijeme i znanje u razvoj uređaja, koji svojom kvalitetom mogu konkurirati uređajima s inozemnog tržišta. Dokazuje to i priča koja dolazi s Mašinskog fakulteta Univerziteta u Zenici. Tim sastavljen od uposlenika i studenata ovog fakulteta razvio je ZEN3D, prvi bh. 3D printer.

ZEN3D je 3D printer na bazi FDM (Fused Deposition Modeling) tehnologije. Na ovom uređaju moguće je izrađivati prototipe, mini serije gotovih proizvoda, koristiti ga u razvojnim biroima, proizvodnim preduzećima, medicinskim ustanovama, školama ili jednostavno napraviti zamjenski dio od nekog tipa plastike. ZEN3D printer posjeduje dvije nezavisno pokretne glave za printanje, koje omogućavaju izradu modela u dvije boje ili primjenu dva materijala različitih karakteristika. Uređaj, također, posjeduje i značajan volumen printa koji iznosi 300x300x280 mm, a tu je i kvalitetno urađeno kućište sa troja vrata.

Nezadovoljan prvenstveno volumenom printa komercijalnih rješenja, prve korake u  izradi vlastitog 3D printera napravio je Kemal Arifović, laborant na Mašinskom fakultetuu Zenici 2016. godine.

Početkom  2017. godine formiran je četveročlani tim ZEN3D kojeg, pored idejnog tvorca Kemala Arifovića, čine i asistent Denis Spahić i studenti Harun Hrustić i Armin Bošnjak  koji su odmah počeli raditi na izradi prvog bh. komercijalnog 3D printera.

Put od ideje do gotovog proizvoda nije bio nimalo lagan. Najveći izazov bio je pronaći bh. kompanije koje su u stanju izraditi određene dijelove ZEN3D printera prema nacrtima. Na kraju su uspjeli većinu dijelova proizvesti u BiH, dok su dio precizne mehanike i elektronske komponente naručili iz zemalja članica Evropske unije. U izradu ZEN3D printera članovi tim uložili su na stotine sati rada, kao i značajna finansijska sredstva za nabavku potrebnih dijelova i plaćanje usluga proizvodnih firmi, što su članovi tima sami obezbijedili.

"Cjelokupan projekat izrade ZEN3D printera finansirali smo isključivo vlastitim novcem, bez finansijske podrške od bilo koga. YEP projekat pružio nam je priliku da kroz seriju besplatnih treninga poslovnih vještina razvijemo biznis plan i pripremimo se za uspješno djelovanje na tržištu", kaže Spahić.

Podrška YEP-a  

ZEN3D zvanično je predstavljen u sklopu IEEE Student and Young Proffesional Kongresa, održanog početkom decembra prošle godine. Uređaj je prošao testnu fazu, tako da ga članovi tima već sada aktivno koriste za potrebe različitih projekata.

"Već postoji određeni broj zainteresiranih subjekata koji sa nestrpljenjem očekuju da se naš proizvod nađe u komercijalnoj ponudi, a među njima su pojedinci, fakulteti, kompanije.  Trenutno finaliziramo pregovore sa YEP projektom, vezano za formaliziranje registracije firme i plasiranja prve serije uređaja na tržište", dodaje Spahić.

U narednom periodu nastavljaju raditi na unapređivanju uređaja. Trenutno vrše implementaciju kolor ekrana osjetljivog na dodir koji će biti sastavni dio konačne varijante uređaja koji će ponuditi tržištu. Također, planiraju dizajnirati i varijantu manjeg 3D printera za hobi potrebe ili laserski ploter.

Pored iskazanog interesa za plasman ovog uređaja na bh. tržištu, postoji i mogućnost plasiranja ZEN3D printera na inozemno tržište, jer svojim kvalitetom ne zaostaje za rješenjima konkurencije. No, trenutno im je cilj da ZEN3D printer uspješno predstave na bh. tržištu, a nakon toga će nastojati će plasirati ga i u inozemstvu.

Zalaganje, dobar tim i kreativne ideje

Na pitanje da li je teže biti inovator u BiH ili u zemljama EU, Spahić kaže da razvijanje i osmišljavanje kompleksnog uređaja nije nimalo jednostavan proces. To je proces koji traži ulaganje značajnih napora i posvećenost, gdje god da se nalazite.

"U BiH je to sigurno i nešto teže, jer mnogo toga nedostaje – počev od finansijske podrške, kvalitetnog sistema obrazovanja, značajnijeg odvajanja sredstava za nauku i istraživanje pa do jakih privrednih subjekata koji imaju potrebu za razvojnim timovima angažiranim na razvoju originalnih proizvoda ili ozbiljnim naučnim istraživanjima. Pored svih poteškoća, vjerujem da uz zalaganje, dobar tim i kreativne ideje i mi u BiH možemo ponuditi više i bolje", dodaje Spahić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti