Tegeltija i predstvanici MMF-a o dodatnom unapređenju poslovnog ambijenta

09.03.2018. 13:19 / Izvor: Fena
Tegeltija i predstvanici MMF-a o dodatnom unapređenju poslovnog ambijenta

Dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijet će većoj stabilnosti finansijskog sektora.

Ministar finansija Republike Srpske (RS) Zoran Tegeltija upoznao je danas delegaciju Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s preliminarnim izvršenjem entitetskog budžeta za 2017. godinu i fiskalnim ciljevima Vlade RS-a za ovu godinu.

Tegeltija je istakao da je posebna pažnja Vlade RS-a u 2018. godini posvećena provođenju mjera koje imaju za cilj dodatno unapređenje poslovnog ambijenta, a sve u skladu s potpisanim Memorandumom sa Unijom udruženja poslodavaca iz decembra 2017. godine.

"Predstavnici MMF-a, koje je predvodio šef Misije Nadim Ilahij i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi, izrazili su zadovoljstvo provođenjem programa od strane RS-a a posebno sa ostvarenim makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u 2017. godini. Posebno su naglasili da je entitetska vlada pravovremeno prepoznala probleme sa kojima se susreće zdravstveni sektor, ne samo u BiH, nego u gotovo svim zemljama okruženja, te preduzela neophodne, adekvatne reformske mjere, koje će dodatno unaprijediti fiskalnu poziciju RS-a", tvrdi se u saopćenju Ministarstva finansija.

Reforme finansijskog sektora dodatno su, kako se navodi, unaprijedile stabilnost finansijskog sektora, kroz osnaživanje ovlaštenja i nadležnosti institucija RS-a i uvođenje novih nadzornih ovlaštenja Agencije za bankarstvo RS-a uključujući regulatorni i nadzorni tretman sistemskih banaka.

Dosljedna primjena novog regulatornog okvira doprinijet će većoj stabilnosti finansijskog sektora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti