Bogat i raznovrstan program ovogodišnjih Dana Frankofonije

16.03.2018. 07:38 / Izvor: Fena
Bogat i raznovrstan program ovogodišnjih Dana Frankofonije

Ambasador je napomenuo da je program Dana Frankofonije organiziran s fokusom na francuski jezik, ali i kao dio višejezičnog raznovrsnog svijeta.

Dani Frankfonije, za koju je ambasador Francuske u Bosni i Hercegovini Guillaume Rousson kazao da se gradi kroz razmjenu i dijeljenje, bit će održani od 16. do 31. marta u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Maglaju, ali i u drugim gradovima širom Bosne i Hercegovine.

Francuski ambasador danas je predstavio bogat i raznovrstan program ovogodišnjih Dana Frankofonije namijenjen široj publici, a koji će sutra biti otvoren koncertom bosanskohercegovačke muzičke grupe "Jall aux Yeux".

Program će, između ostalog, uključivati i gastronomski događaj "Okus Francuske", koji Francuska, nakon tri prethodna uspješna izdanja, organizira i ove godine.

"U ovom događaju učestvovat će najmanje osam restorana, a večere će biti organizirane 21. marta u Sarajevu, 22. marta u Mostaru te 29. marta u Banjoj Luci", najavio je ambasador na pres-konferenciji u Sarajevu. 

Također, ohrabreni uspjehom "Sedmice frankofonskog filma" u prošloj godini, organizatori Dana Frankofonije ponovit će je i ove godine. "Sedmica frankofonskog filma" bit će otvorena u ponedjeljak, 19. marta filmom Farida Bentoumija "Good Luck Algeria", a tokom sedmice bit će prikazano više filmova iz zemalja koje pripadaju Organizaciji Frankofonije.

Osim navedenog, predviđena su i predavanja iz frankofone književnosti i jezika koja će održati Anis Nacrour, Ognjenka Savanović, Branko Crnogorac, Ana Vujović i Bojan Golemović.

Rousson je iskazao posebno zadovoljstvo što će ugostiti i izložbu "60 godina Štrumfova".

Vodeći računa o mladim ljudima, kako je rekao, napravili su i program koji ima, ne samo pedagošku već i participativnu i obrazovnu dimenziju.

"Izložbe stripa u Sarajevu, razglednica u Mostaru, pozorišne predstave "Kids" i "Ni manje ni više", kao i filmovi "Tamara", namijenjeni su školarcima", pojasnio je, dodajući da je broj mjesta ograničen te da je potrebno napraviti rezervacije.

Ambasador je napomenuo da je program Dana Frankofonije organiziran s fokusom na francuski jezik, ali i kao dio višejezičnog raznovrsnog svijeta.

Za ovako bogat program zahvalio je međunarodnim partnerima iz Belgije, Grčke, Rumunije, Egipta i Švicarske koji djeluju u Sarajevu, ali i bh. partnerima.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti