Ambasada Francuske u BiH obilježila nacionalni praznik

16.07.2019. 09:13 / Izvor: Akta.ba
Ambasada Francuske u BiH obilježila nacionalni praznik

U organizaciji Ambasade Francuske u BiH i ove godine obilježen je 14. juli – Nacionalni praznik Francuske.

U organizaciji Ambasade Francuske u BiH i ove godine obilježen je 14. juli – Nacionalni praznik Francuske. Tim povodom, kao što je to bila praksa i prethodnih godina, prigodnim programom, u krugu prijatelja i visokih zvanica, organizovan je tradicionalni prijem za ovaj najveći državni praznik koji je održan u prelijepom ambijentu rezidencije francuskog Ambasadora.

Ambasador NJ.E. Guillaume Jean Rousson je uz dobrodošlicu gostima i zvanicama, ukazao na francusku strategiju za Balkan, koja je izrađena u aprilu i koja daje posebne prijedloge za nekoliko važnih oblasti u zemljama ovog područja poput sigurnosti, odbrane i pravosuđa. U oblasti pravosuđa naveo je program EU4Justice koji vodi Francuska od početka godine u okviru programa IPA.

Govoreći o Evropskoj uniji podvukao je da je poznato mišljenje Komisije, te da je Mapa puta jasna i zahtjevna.

"U tom smislu je od posebne važnosti djelovanje BiH u narednim mjesecima. U očima zemalja članica to djelovanje odražavat će stvarni stepen angažmana domaćih vlasti na svim nivoima na putu približavanja Evropskoj uniji. Zato možemo samo žaliti što u ovom ključnom trenutku nova vlast na nivou Federacije i države još nije u potpunosti konstituisana", naglasio je Rousson.

Prijemu je prisustvovao veliki broj uglednih i značajnih ljudi iz privrednog, kulturnog, političkog i vjerskog života, a Grad Goražde je predstavljao gradonačelnik dr.sci. Muhamed Ramović. Kao što je to praksa na sličnim događajima, Gradonačelnik je iskoristio priliku da se sretne sa predstavnicima ambasada u Bosni i Hercegovini, najznačajnijim privrednicima i predstavnicima vladinog i nevladinog sektora, te visokim zvaničnicima Bosne i Hercegovine.

Nacionalni praznik Francuske obilježava se u znak sjećanja na 14. juli 1789. godine, odnosno dan kada je jurišem revolucionarnih snaga osvojena zloglasna tvrđava Bastille, tamnica u pariškom predgrađu Saint Antoine. Na ovaj dan se, među ostalim, održava i tradicionalna vojna parada na Elizejskim poljanama (Champs Élysées).

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti