Kakanj Petrol i Mercator BH dobili dozvolu za trgovinu naftnim derivatima

16.03.2018. 09:43 / Izvor: Akta.ba
Kakanj Petrol i Mercator BH dobili dozvolu za trgovinu naftnim derivatima

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK je na redovitoj sjednici u četvrtak izdala dvije dozvole za rad .

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK je na redovitoj sjednici u četvrtak izdala dvije dozvole za rad (licencije) za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om i to gospodarskim društvima KAKANJ PETROL d.o.o. Kakanj i MERCATOR BH d.o.o. Sarajevo, te dozvolu za trgovanje LPG-om podnositelju zahtjeva ISTRABENZ PLINI d.o.o. Breza.

Predmetne dozvole izdane su na razdoblje od pet godina, priopćeno je iz FERK-a

Dozvola za rad za proizvodnju električne energije u proizvodnom objektu solarna fotonaponska elektrana "STOLAC I", naselje Pješivac u općini Stolac, instalirane snage 150 kW (kilovat) i predviđene godišnje proizvodnje 200,757 MWh (megavat sati) obnovljena je gospodarskom društvu SolarMax d.o.o. Mostar.

Uzimajući u obzir kako je imatelj dozvole prestao ispunjavati kriterije za obavljanje odobrene energetske djelatnosti, te kako ne obavlja odobrenu energetsku djelatnost, na današnjoj sjednici FERK-a imatelju dozvole AHMETSPAHIĆ PETROL d.o.o. Sarajevo trajno su oduzete tri dozvole iz sektora naftnog gospodarstva, i to: Dozvola za rad (licencija) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a, dozvola za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a i dozvole za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om.

FERK je iz spomenutih razloga trajno oduzeo dozvolu za trgovinu na veliko naftnim derivatima osim LPG-om i RPC Superfos Balkan d.o.o. iz Gračanice.

U postupak opće rasprave upućeni su nacrti dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja KALIM d.o.o. Tešanj i MK GROUP d.o.o. iz Stoca. Zatim Nacrt dozvole za opskrbu električnom energijom – dozvole II. reda za ERDAL d.o.o. iz Sarajeva i Nacrt dozvole za rad (licencije) za skladištenje naftnih derivata osim LPG-a za BROVIS D.D. VISOKO.

Tekst nacrta može se dobiti svakim radnim danom od 11 do 13 sati, u sjedištu FERK-a ili na web stranici FERK-a.

FERK je pozvao zainteresirane da se detaljnije informiraju o predmetnom nacrtu, kao i mogućnostima sudjelovanja u postupku preko njihove web stranice.

Odlučeno je kako postotak za obračun varijabilnog dijela regulatornih naknada za 2018. godinu iznosi 0,0985 posto. Riječ je o postotku koji se primjenjuje na ostvareni/planirani godišnji ukupni prihod od elektroprivrednih djelatnosti imateljima dozvola koji obavljaju elektroprivredne djelatnosti, osim imateljima dozvola za rad za proizvodnju električne energije čija je ukupna instalirana snaga do uključivo 150 kW.

FERK je nakon donošenja ove odluke rješenjem utvrdio pojedinačne iznose godišnjih regulatornih naknada za sve imatelje dozvola za obavljanje elektroprivrednih djelatnosti i Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti