U maju počinje reciklaža starih kućanskih aparata

19.03.2018. 07:45 / Izvor: Avaz.ba
U maju počinje reciklaža starih kućanskih aparata

Reciklažno dvorište za odlaganje električnog i elektronskog otpada, kućanskih i drugih aparata na deponiji Smiljevići trebalo bi početi s radom polovinom maja.

Reciklažno dvorište za odlaganje električnog i elektronskog otpada, kućanskih i drugih aparata na deponiji Smiljevići trebalo bi početi s radom polovinom maja. To su nam potvrdili iz preduzeća "Rad", gdje su istakli da je novi objekt u završnoj fazi izgradnje i da je u toku nabavka opreme za reciklažno dvorište.

Akcija odvoza

"Trenutno je u toku nabavka kontejnera za različite vrste otpada. Nabavljaju se dvije prese za sabijanje i baliranje sekundarnih sirovina, kontejneri za smještaj radnika, viljuškar te prostorija s opremom za demontažu krupnog otpada i boks s opremom za skladištenje opasnog materijala", kazali su iz "Rada".

Reciklažna dvorišta su od krucijalne važnosti u sakupljanju posebnih vrsta otpada koji se mogu iskoristiti i reciklirati, a ne odložiti na deponiju.

"Građani će moći u reciklažna dvorišta odložiti kabasti otpad nakon završetka akcija odvoza, kao i određene vrste opasnog otpada, poput baterija, električnog i elektronskog otpada. Neće se dobivati nikakva naknada za aparate", naveli su iz "Rada".

 Građevinski otpad

Osim recikliranja kućanskih aparata, uskoro će biti kupljena i oprema za recikliranje građevinskog otpada, za što će biti izgrađena i deponija.

Nabavku opreme finansiralo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma, s Editom Đapo na čelu, u iznosu od 185.294 marke, dok je Kanton dao 600.000 KM za građevinske radove, a "Rad" 220.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti