Poslovno pregovaranje potrebno je stalno usavršavati

21.03.2018. 12:09 / Izvor: Fena
Poslovno pregovaranje potrebno je stalno usavršavati

Direktorica Sektora za edukaciju VTKBiH Elma Kovačević-Bajtal rekla je da pregovaranje u poslovanju bitno utječe na poslovne uspjehe i rezultate.

Pregovaranje je vještina koju je, kao i sve vještine,  potrebno usavršavati kroz cjeloživotno učenje, istaknuto je na seminaru o temi "Uspješno poslovno pregovaranje" koji je održan danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

Predavač na seminaru Nerka Jugo navela je da se zbog velike konkurencije na tržištu poslovi dobijaju na "malim stvarima", ali je i njih potrebno ispregovarati.

Dodala je da je za pregovaranje ključno razumjeti da i druga strana ima legitimne interese i potrebe, te da smo tu jedni zbog drugih kako bi napravili dobro zajedničko rješenje.

"Kod pregovaranja je neophodno u nekom trenutku se staviti u poziciju suprotne strane jer bez razumijevanja ne može biti kvalitetnog rješenja za obje strane", rekla je Jugo.

Naglasila je da nas pregovaranje uči da budemo tolerantni, fleksibilni i da znamo šta hoćemo, a da to isto priznamo i drugoj strani.

Direktorica Sektora za edukaciju Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Elma Kovačević-Bajtal rekla je da pregovaranje u poslovanju bitno utječe na poslovne uspjehe i rezultate.

"Cilj pregovaranja, osim ostvarenja interesa, treba da bude i razvijanje zajedničkih poslovnih odnosa i partnerstava, a ne pobjeđivanje jedne strane", naglasila je Kovačević-Bajtal. 

Seminar je organizovala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u saradnji s Predstavništvom fondacije Konrad Adenauer u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti