Yildirim: Treba pripremiti glavni projekt za autoput Sarajevo - Beograd

30.03.2018. 14:44 / Izvor: Fena
Yildirim: Treba pripremiti glavni projekt za autoput Sarajevo - Beograd

Napomenuo je da privatne turske kompanije dolaze u BiH, ali mišljenja je da bi mogle dolaziti u većem broju.

Polovinom ove godine, prilikom posjete predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdoğana Bosni i Hercegovini bit će donešena konačna odluka u vezi autoputa Sarajevo-Beograd, stav Turske u vezi Izbornog zakona je da je to unutrašnje pitanje svake države, a Ruska Federacija "možda želi da se aktiviranje MAP-a za BiH malo odgodi", neki su od zaključaka premijera Turske Binali Yildirim koje je iznio tokom današnjeg susreta u Sarajevu s predstavnicima medija BiH.

Kako je rekao turski premijer, tokom spomenute posjete predsjednika Turske BiH dobit će se jasna slika o detaljima autoputa te konačna odluka o njegovom modelu.

"Potvrdit ćemo finansijsku veličinu tog projekta, način na koji ćemo pronaći finansijske izvore za autoput te vidjeti da li će to biti projekt "izgradi, koristi, predaj" ili neki drugi način na koji će Turska pružiti podršku", kazao je Yildirim.

U vezi izbornog zakonodavstva kazao je da se o tome trebaju dogovoriti građani BiH i da druge zemlje nemaju pravo da se miješaju u izborne zakone ili njihove reforme.

Komentirajući članstvo BiH u NATO-u, aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) za BiH i uticaj Rusije u tom pogledu, rekao je da je NATO posebna organizacija, a Rusija posebna sila.

"One su odvojene, možda čak i konkurenti jedni drugima", istakao je turski premijer.  

Međutim, poručio je da, ukoliko građani BiH žele učlanjenje u NATO, što je to već potvrđeno, Turska će, kao i ranije, nastaviti snažno podržavati članstvo BiH u Sjevernoatlantnskom savezu.

S druge strane, napomenuo je da se u NATO-u odluke donose jednoglasno.

"Ukoliko 27 zemalja prihvati, a samo se jedna usprotivi, onda nećemo imati pozitivan rezultat. Zato moramo uložiti velike napore o tom pitanju", naglasio je.

Također, kazao je da Ruska Federacija tvrdi da će aktiviranje MAP-a za BiH izazvati nestabilnost putem srpske strane, a u vezi izbora koji će biti održani u oktobru.  

"Ruska Federacija možda želi da se usvajanje MAP-a malo odgodi, ali BiH i njen narod već imaju odluke o tom pitanju. Vidimo napore koji se ulažu u učlanjenje BiH u NATO", konstatirao je premijer Turske te ponovio da će Turska nastaviti pružati podršku članstvu BiH u NATO-u.  

Govoreći o autoputu Sarajevo-Beograd, napomenuo je da će taj koji će povezivati BiH i Srbije biti kružni i istovremeno tranzitni put, da će dio puta preko Žepča, Tuzle, Brčkog i Bijeljine biti dužine  142 km, a preko Sarajeva, Pala, Goražda i Višegrada 108 km.

"To znači 252 km puta koji se treba izgraditi oba pravca, jedan dio od 112 km je već izgrađen, tako da će ukupno biti oko 360 km", konstatovao je Yildirim.

Sada je, dodao je, na redu da se ide više u detalje i pripremi glavni projekt za direktnu izgradnju te da se pripremi finansijsku studija.

Ponovo se osvrnuvši na Izborni zakon, turski premijer je podvukao da on mora biti pravedan i ravnopravan za sve građane i da građani trebaju donijeti odluku o tome.

"Vanjske intervencije će samo pogoršati prilike za dogovor jer nametanje sistema i reformi je možda i napad na suverenitet jedne države, što po mišljenju Turske, nije u redu", smatra on.

Za investicije Turske u BiH rekao je da ih ne ostvaruju samo u BiH već i u svim zemljama Balkana a i šire, u Africi, Kavkazu te centralnoj Aziji.

Naglasio je da je autoput Sarajevo-Beograd važan jer će spojiti BiH i Srbiju i zemlje na sjeveru i jugu, kazavši da je to je projekt regionalne saradnje.

"Taj projekt će biti i konkretan primjer povećanja turskih investicija u BiH, gdje već imamo više od 100 firmi. Kada proširimo Sporazum o slobodnoj trgovini ove godine, imat ćemo možda i veće povećanje u obimu trgovinske razmjene obje zemlje, što će podstaknuti veći broj turskih investitora da više ulažu u BiH", kazao je.  

Napomenuo je da privatne turske kompanije dolaze u BiH, ali mišljenja je da bi mogle dolaziti u većem broju.

"Neke firme imaju određene probleme u BiH kao što je kupovina sirovina, što smo prenijeli tokom posjete BiH i mislim da će ministri u BiH pokušati riješiti te probleme", napomenuo je.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ove godine izvoz BiH u Tursku veći nego uvoz te obećao da će Turska u narednom periodu uraditi sve da se ta ekonomska saradnja razvija i napreduje.

Tokom razgovora s predstavnicima bh. medija, osvrnuo se na odnose Turske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kazavši da s vremena na vrijeme imaju određene nesuglasice, ali i dobar razvoj odnosa.

To, kaže, potvrđuje i činjenica da se SAD polako okreće i približava stavu Turske o pitanju borbe protiv terorizma, kao i izjava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa koji je nedavno rekao da će se njegova zemlja povući iz Sirije te da je borba protiv ISIL-a u velikoj mjeri okončana. 

Za odnose Turske s Rusijom, turski premijer je kazao da su dobri i da je to prirodno jer su susjedi već vijekovima i imaju zajedničku granicu.

Ocijenio je da dobri odnosi Turske i Rusije, u kontekstu zemalja zapadnog Balkana, nisu nešto loše već dobro.

"To se može pozitivno odraziti na ovu regiju, bilo da se radi o etničkim grupama, Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima, ili entitetima, Turska i Rusija mogu sarađivati kako bi se poboljšala saradnja u BiH", mišljenja je Yildirim.

Također, dodao je da dobri odnosi s Rusijom ne znače loše odnose sa SAD-om, jer sa obje zemlje imaju odnose na različitim nivoima i dimenzijama.

Turski premijer je komentirao i problem terorizma, posebno izdvojivši terorističku organizaciju Fetullahci (FETO), koju je ocijenio kao globalni problem, a ne samo problem Turske.

Podsjetio je da je ova organizacija aktivna u više od 60 zemalja, uključujući i zemlje Balkana, naglasivši da BiH mora biti posebno oprezna.

"Ukoliko kažemo da oni nisu ovdje još ništa ostvarili, bave se trgovinom i samo žele predstaviti neke vrijednosti Islama, to je velika greška, jer mi smo to u Turskoj vidjeli i doživjeli", kazao je premijer te upozorio da FETO radi radi tajno, jer se kriju iza nekih islamskih vrijednosti, djeluju i ponašaju se "poput svih nas".

Međutim, kako je rekao, jednog dana, kada budu smatrali da su dobili određenu snagu, kreću u akciju kako bi dobili kontrolu nad jednom državom.

Stoga, zaključio je premijer Yildirim, dužnost je Turske "da upozori prijatelje u BiH da budu oprezni o ovom pitanju", jer će FETO jednog dana sigurno izazvati velike probleme i u BiH.

Turski premijer danas završava dvodnevnu posjetu BiH, u koju je došao na poziv predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Tokom posjete, turski premijer je predvodio delegaciju turskih zvaničnika, među kojima su bili zamjenik premijera Recep Akdag, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, ministar ekonomije Nihat Zeybekci, ministar transporta i komunikacija Ahmet Arslan i predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

Premijer Yildirim se tokom posjete BiH sastao s brojnim bh. zvaničnicima, između ostalih, s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, članovima kolegija Parlamentarne skupštine BiH te članovima Predsjedništva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti