BiH u projektu "Andaluzija, tvoji korijeni“

03.04.2018. 08:07 / Izvor: Akta.ba
BiH u projektu 'Andaluzija, tvoji korijeni“

Ministrica Đapo je s ponosom naglasila da Bosna i Hercegovina ima velike mogućnosti za razvoj turizma.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je u sjedištu ovog ministarstva u Sarajevu razgovarala s ministrom turizma i sporta Vlade Andaluzije Franciscom Javierom Fernándezom Hernándezom i ambasadorom Španije u Bosni i Hercegovini Boscom Jimenezom.

Predstavnici Vlade Andaluzije i Španije predstavili su ministrici Đapo projekat "Andaluzija, tvoji korijeni“, budući da je i Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija preporučila Bosnu i Hercegovinu kao zemlju gdje bi mogla biti uspostavljena saradnja na ovom projektu, zbog njenog velikog potencijala za razvoj turizma i kulturno-historijskog naslijeđa. Za ovaj projekt Evropska unija i Svjetska turistička organizacija, su istakle da je primjer dobre prakse za ekonomsku, društvenu i kulturnu koheziju. Andaluzija je regija u Španiji koju godišnje posjeti 29 miliona turista.

Projekt bi u prvoj fazi podrazumijevao obuku, u čemu bi naša država mogla iskoristiti veliko znanje i iskustvo zemlje koja je svjetski turistički lider.

Ministrica Đapo je izrazila iznimno zadovoljstvo prijateljskim i dobrim političkim i ekonomskim odnosima, koji postoje između BiH i Španije. Zahvalila je na posjeti i zainteresovanosti za našu državu i naglasila kako je projekt došao u najboljem mogućem trenutku, jer je BiH iznimno potreban prenos znanja i razmjena iskustava iz oblasti turizma.

Naglasila je također kako je kao ministrica, naglašavala potrebu da treba raditi na personaliziranom turizmu, jer je turizam grana koja stvara emocije i nova iskustva. To su potvrdili i predstavnici iz Vlade Andaluzije, koji su kazali da su se prilagodili novim turistima koji su ranije dolazili na plažu i obilazili historijske znamenitosti, ali da sada žele iskusiti različite emocije, steći nova iskustva i da se svima treba pristupati na različit način. Zato su naveli da u Andaluziji imaju različite promotivne materijale i pristup, kao i programe posjete za turiste iz arapskih zemalja, Južne Amerike, itd. 

Ministrica Đapo je s ponosom naglasila da Bosna i Hercegovina ima velike mogućnosti za razvoj turizma i da će sva podrška i zajednički rad iz zemlje koja već godinama bilježi odlične rezultate, našoj državi pomoći da postane prepoznatljiva i poželjna svjetska turistička destinacija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti