Obilježen Međunarodni Dan djevojaka u IK tehnologijama

28.04.2018. 09:09 / Izvor: Akta.ba
Obilježen Međunarodni Dan djevojaka u IK tehnologijama

Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu svake godine.

Obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u IKT je pokrenuo CPCD prije četiri godine, a ovoj inicijativi se priključuje sve više institucija i organizacija. Čertvrti put zaredom je Centar za promociju civilnog društva (CPCD)  organizovao radionice za mlade djevojke koje su zaintereovane za informaciono-komunikacione tehnologije. 

Međunarodni dan djevojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama obilježava se posljednjeg četvrtka u mjesecu aprilu svake godine, a obilježavanje ovog dana pokrenuto je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja svijeta.

CPCD je ovaj program samoinicijativno omogućio i djevojkama u Bosni i Hercegovini.

26.4.2018. organizovali su tri radionice u saradnji sa firmama eMedia Patch, MistralTechnologies i HUB387, ACADEMY387 i NEST71, gdje su stručnjakinje razgovarale sa 27 djevojaka o sopstvenim iskustvima te značaju uključivanja djevojaka u područje informaciono – komunikacionih tehnologija i promovisanje prednosti koje sa sobom nosi karijera u IKT.  

“Ponosni smo što smo i ove godine uspjeli okupiti veliki broj djevojaka iz različitih gradova u BiH, te se želimo zahvaliti na saradnji Mješovitoj srednjoj školi Bužim, OŠ "Umihana Čuvidina" iz Sarajeva, Gimnaziji Mustafa Novalić iz Gradačca, OŠ Saburina iz Sarajeva, OŠ Stijena iz Cazina, te Gimnaziji Istočna Ilidža i IV Gimnaziji Ilidža, izjavila je Aleksandra Crnogorac, koordinatorica ove inicijative i menadžerica u CPCD-u. Ovogodišnje obilježavanje Međunarodnog dana djevojaka u IKT omogućili su ličnim donacijama građani, kompanija Microsoft, i CPCD", kazali su organizatori.

CPCD će i dalje nastaviti da okuplja mlade ljude i promoviše pozitivne trendove na bh. i svjetskom tržištu rada, implementirajući aktivnosti povodom Međunarodnog Dana djevojaka u IKT, kao i tokom najvećeg edukativnog događaja u BiH – Sata kodiranja koji je i prišle godine BiH pozicionirao među najbolje u svijetu okupljajući preko 35 000 mladih ljudi da kodiraju i otkrju svoje talente u ovom sektoru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti