Registracija poslovnih subjekata u FBiH - stanje i prijedlozi za poboljšanje

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Registracija poslovnih subjekata u FBiH - stanje i prijedlozi za poboljšanje

Federacija BIH znatno kasni u procesu reforme registracije biznisa i da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na parlamente i nadležna ministarstva da ubrzaju reforme.

25.05.2018. 09:03 Izvor: / Akta.ba

U Sarajevu je jučer održan stručni skup na temu "Registracija poslovnih subjekata u Federaciji Bosne i Hercegovine- stanje i prijedlozi za poboljšanje".

Stručni skup su organizovala udruženja "Nezavisni biro za razvoj" (NBR) Gradačac i udruženje za poduzetništvo i posao "Link" Mostar, u sklopu aktivnosti programa održivosti razvoja civilnog društva u BIH (CSSP) kojeg podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID).

Tokom diskusije rečeno je da "Federacija BIH znatno kasni u procesu reforme registracije biznisa i da je potrebno izvršiti dodatni pritisak na parlamente i nadležna ministarstva da ubrzaju reforme". 

Istaknuto je da se "Vlada FBiH, reformskom agendom obavezala da će do jula 2018 godine uspostaviti jednošalterskim sistem registracije poslovnih subjekata (One stop shop), slično kao u Republici Srpskoj. Uspostava jednošalterskog sistema registracije podrazumjeva izmjenu i dopunu niza Zakona i podzakonskih akata, između ostalog Zakona o privrednim društvima". 

Vlada FBiH je formirala Radnu grupu za uspostavljanje jednošalterskog sistema poslovanja, kao i Radnu grupu za izradu teksta Prednacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima. 

Na ovaj način su stvorene i bolje pretspostavke za unaprijeđenje zakona kojima se regulišu izmjene i dopune Zakona o registraciji i Zakona o privrednim društvima", rečeno je tokom održavanja sastanka.

Udruženja NBR Gradačac i LINK Mostar su, zajedno sa Mrežom za ekonomski razvoj BiH "LEDnet", u predhodnom periodu uputile inicijativu sa prijedlozima za izmjenu i dopunu Zakona o privrednim društvima, koja je razmatrana na sastanku Radne grupe, kako bi se isti uvrstili u Nacrt zakona o privrednim društvima.

Na ovaj način incirane su izmjene određenh zakonskih odredbi, čijim bi se usvajanjem uspostavila veća pravna sigurnost za poslovanje privrednih subjekata. 

Izmjene zakona odnose se na omogućavanja privrednim subjektima da u peridu kada nemaju poslovne aktivnosti, mogu prekinuti poslovanje i kada se steknu uslovi da isto nastav jednostavnim podnošenjem prijave o ponovnom početku rada nadležnim organima, što bi značajno smanjio broj blokiranih računa firmi kao i likvidaciju drušva;

Takoše, ukoliko se uvaži inicijativa utvrđivanjem raspona prekršajnih kazni prema težini prekršaja, privrednici će imati veću pravnu sigurnost u situacijama kada prekrše Zakon, kao i da se harmonizira neujednačena praksa sudovau izricanju visine kazne za privredne prkršaje:

Novim prijedlozima zakonskih propisa traži se da se izmjena adrese ne upisuje u sudski registar, čime bi se uticalo na smanjenje troškova poslovanja, imajući u vidu notarske naknade za obradu akata i visine sudskih kazni.

Danas je ujedno predstavljena i kampanja za izmjenu Zakona o privrednim društvima, praksa i iskustvo privrednih subjekata u procesu registracije poslovnih subjekata, te razmatran tekst Nacrta Zakona o privrednim društvima FBiH.

Na stručnom skupu su učeštvovali predstavnici nadležnih ministarstava, opštinskih uprava, predstavnika malih i srednjih preduzeća, udruženja privrednika, te organizacija koje se bave lokalnim ekonomskim razvojem u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti