Izmjene Zakona o privrednim društvima: Zaštita akcionara ili kozmetičke promjene

30.05.2018. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine
Izmjene Zakona o privrednim društvima: Zaštita akcionara ili kozmetičke promjene

Ova izmjena zasnovana je na zahtjevima udruženja malih akcionara iz Republike Srpske i Reformskoj agendi za BiH.

Vlada Republike Srpske novim zakonskim rješenjem, tačnije izmjenama Zakona o privrednim društvima, planira da zaštiti male akcionare, tako što će promijeniti procenat glasova akcionara na Skupštini potrebnih za kvalifikovanu većinu pri donošenju određenih odluka.

Sa druge strane, struka ipak smatra kako su izmjene samo "kozmetičke" prirode i da neće doći do većih promjena.

Prema važećem zakonskom rješenju, dvotrećinski broj glasova akcionara, koji posjeduju akcije s pravom glasa o određenom pitanju, smatra se kvalifikovanom većinom. Ovim zakonom uvodi se stroži princip kvalifikovane većine i dosadašnji dvotrećinski broj glasova akcionara zamjenjuje se tročetvrtinskim brojem glasova.

Ove izmjene u formi prednacrta objavljene su na internet stranici Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, a svi zainteresovani komentare i sugestije mogu slati do 1. juna.

U obrazloženju zakona se navodi kako je razlog za uvođenje strožeg principa većine namjera da se obezbijedi kvalitetnija zaštita akcionarske manjine.

"Ova izmjena zasnovana je na zahtjevima udruženja malih akcionara iz Republike Srpske i Reformskoj agendi za BiH. Zajednički imenitelj za zahtjeve malih akcionara i teksta agende, koja je potpisana od strane organa svih nivoa vlasti u BiH, je preduzimanje aktivnosti na poboljšanju položaja manjinskih akcionara. U skladu s tim, ovom izmjenom pojačava se zaštita manjinskih akcionara, jer se uvodi stroža većina kod donošenja odluka na skupštini akcionara primjenom instituta kvalifikovane većine", stoji u obrazloženju.

Goran Radivojac, profesor na ekonomskom fakultetu u Banjaluci, kaže kako se kvalifikovanom većinom donose odluke koje se odnose na raspolaganje imovinom velike vrijednosti.

"Primjera radi, ako menadžment društva želi da imovinu stavi pod hipoteku, a uzme kredit, takva bi im odluka bila potrebna. Nisam siguran da li će ovo otežati ili olakšati rad akcionarskih društava. U svakom slučaju možemo reći kako je u pitanju kozmetička izmjena i ne vjerujem da će imati nekih većih efekata", kazao nam je Radivojac.

Dodaje kako je akcionarstvo u RS na tako niskom nivou da ovakve izmjene ne mogu dovesti do željenog rezultata.

U Savezu udruženja malih akcionara Republike Srpske nisu željeli da komentarišu ove izmjene jer su, kako su nam rekli, razočarani zaštitom države prema njima, te će u javnosti istupiti tek kada se ispune neki od njihovih ranijih zahtjeva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti