Građani moraju znati kako se troši javni novac

31.05.2018. 15:06 / Izvor: Oslobođenje
Građani moraju znati kako se troši javni novac

Novac u budžetu je novac građana i zato oni imaju pravo da znaju kako predstavnici vlasti troše ta sredstva, ističe Dragan Ćuzulan.

Ured koordinatora za reformu javne uprave u saradnji sa Programom jačanja javnih institucija koji u našoj zemlji u ime Savezne vlade Njemačke implementira njemački GIZ, izradio je posebni budžet - Budžet za građane za 2018. godinu. Budžet su danas u Sarajevu predstavili koordinator za reformu javne uprave Dragan Ćuzulan i rukovodilac Programa jačanja javnih institucija Mathias Mühle.

Ćuzulan je napomenuo da je Ured jedina institucija na državnom nivou koja na ovaj proaktivan način objavljuje podatke o tome kako i na koji način raspoređuju javni novac.

"Pripremi ovog vodiča prethodilo je anketno istraživanje, a jedno od pitanja odnosilo se i na mišljenje građana o tome kako mogu pomoći informacije prezenotvane u budžetu. Odgovori građana bili su zanimljivi, a neke smo predstavili u brošuri", naglasio je Ćuzulan.

Potcrtao je da se na ovaj način pokušava doprinijeti unapređenju demokratije u BiH, te da se zaštiti javni interes.

"U demokratiji transparentna kontrola načina na koji se vlast vrši predstavlja osnovu sistema. Odgovorna vlast razlikuje se od neodgovorne po uvidu u način funkcionisanja i trošenja javnih finsijskih sredstava prikuplenih od poreskih obveznika", kazao je koordinator za reformu javne uprave.

Dodao je da je najvažanija aktivnost u ovoj godini prirprema strateških dokumenata za reformu javne uprave, te da će za pomenutu aktivnost biti utrošeno 200.000 KM.

Ćuzulan je prokomentarisao i konstataciju šefa Delegacije Evropske unije u BiH ambasadora Lars-Gunnar Wigemarka koji je u intervjuu za Dane kazao da je jedan od razloga što je malo učinjeno u reformi javne uprave nedostatak volje da se odustane od određenih političkih ciljeva u javnoj upravi.

"Mislim da je ta ocjena ambasadora apsolutno tačna. Jasno svakome u ovoj zemlji da napredak u svim segmentima društva zavisi od političke volje i mi smo taoci destruktivnih politika koje na ovim prostorima još uvijek drže zarobljeno društvo, privredu i građane. Nažalost, na ovim prostorima još uvijek dominiraju one politike koje se deklarativno izjašnjavaju kako za evropske integracije tako i za reforme i za sve ono što bi trebalo biti poboljšanje u društvu, a suštinski, prave se destrukcije i one su uvijek politički motivisane", rekao je Ćuzulan.

Mühle je kazao da Budžet za građane Ureda koordinatora predstavlja i poziv svim građanima da se uključe i komuniciraju sa Uredom, kada se radi o dostupnosti budžetskih informacija.

"Format budžeta za građane pokušava da često komplikovane cifre i rečenice učini dostupnijim i razumljivijim široj javnosti. Svrha budžeta za građane jeste osigurati najširoj javnosti da u potpunosti razumije važnost javnog trošenja i da budu informirani o ovim pitanjima", istakao je Mühle.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti