Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Proizvodnja lana zapošljava 60 poljoprivrednika

Projekat u oblasti poljoprivrede, pod nazivom "Proizvodnjom lana do zapošljavanja", uskoro će započeti u šest općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

01.06.2018. 07:57 / Izvor: Nezavisne novine

Projekat u oblasti poljoprivrede, pod nazivom "Proizvodnjom lana do zapošljavanja", koji se finansira sredstvima Evropske unije, uskoro će započeti u šest općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj.

U njega je uključeno šezdeset poljoprivrednih proizvođača iz Bosanskog Petrovca, Ključa, Drvara, Istočnog Drvara, Ribnika i Drinića. U toku protekla dva mjeseca, izvršen je odabir korisnika i za njih proveden program edukacije u vezi s tehnologijom proizvodnje alternativnih usjeva u ratarstvu. Svaki od sudionika projekta dobiće subvenciju u iznosu od 2.340 maraka, te potpisati kooperantske ugovore s Poljoprivrednom zadrugom "Klekovača" iz Bosanskog Petrovca uz zagarantovanu otkupnu cijenu za proizvedeni lan.

Također, biće im pružena i besplatna savjetodavna pomoć u procesu uzgoja, kao i neophodna stručna literatura.

"Ukupna vrijednost projekta iznosi 200.000 maraka i iz svih šest općina uključeno je po deset zainteresiranih poljoprivrednih proizvođača. Uslov je bio da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva", istakla je Dragana Manojlović, stručna saradnica za poljoprivredu u općini Bosanski Petrovac, te dodala kako je intenzivnija proizvodnja lana na području ove općine započela prije sedam godina i do sada je dala veoma dobre rezultate.

Trenutno je na području Bosanskog Petrovca zasijano desetak hektara pod ovom kulturom, a prosječan prinos po jednom hektaru iznosi oko 1.600 kilograma. Proizvođači dio uroda na tržište plasiraju u zrnu, dok se većina prinosa prerađuje u postrojenjima za hladno cijeđenje ulja. Za proizvodnju jednog litra ulja potrebno je između tri i četiri kilograma lana, a litar ulja na domaćem tržištu dostiže cijenu od 40 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti