Preduzeća nedovoljno koriste povlašteni uvoz u Ameriku

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Preduzeća nedovoljno koriste povlašteni uvoz u Ameriku

Generalni sistem preferencija SAD predstavlja program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju putem omogućavanja povlaštenog uvoza.

06.06.2018. 09:05 Izvor: / SRNA

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević upozorava da ovdašnja preduzeća nisu u dovoljnoj mjeri iskoristila šansu koja im je pružena na osnovu povlaštenog uvoza robe u SAD i Generalnog sistema preferencija SAD za BiH.

Blagojević je, povodom vijesti da su SAD nedavno omogućile BiH novo produženje povlaštenog uvoza u tu zemlju, naveo da ima još mnogo prostora da kompanije iz Republike Srpske povećaju vrijednost izvoza, ispunjavajući sve zahtjeve koje podrazumijeva američko tržište.

On podsjeća da je tokom prva četiri mjeseca vrijednost ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene Republike Srpske i SAD iznosila 28,6 miliona KM, što predstavlja jedan odsto ukupne razmjene Srpske sa inostranstvom u ovom periodu.

"Od ovog iznosa, vrijednost izvoza iznosila je 4,8 miliona KM, što predstavlja 0,4 odsto u ukupnoj strukturi izvoza iz Srpske u prva četiri mjeseca ove godine, dok je vrijednost uvoza iznosila 23,8 miliona KM, što predstavlja 1,5 odsto u strukturi ukupnog uvoza u Srpsku", precizira Blagojević.

Iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navode da je za sve privredne subjekte koji izvoze ili se pripremaju za izvoz robe na američko tržište produženo važenje Generalnog sistema preferencija SAD za BiH do 31. decembra 2020. godine.

Ovaj sistem važi retroaktivno, tako da uvoznici koji su platili carinu na robu koja je ranije bila na režimu bescarinskog uvoza u SAD mogu tražiti refundiranje carinskih troškova nastalih tokom trajanja procesa revizije od 1. januara do 22. aprila.

Generalni sistem preferencija SAD predstavlja program za unapređenje privrednog rasta u zemljama u razvoju putem omogućavanja povlaštenog uvoza, a BiH je na listi zemalja kojima su dodijeljene povlastice na osnovu kojih privrednici dobijaju povlašteni carinski tretman za određene proizvode pri izvozu na američko tržište.

Povlašteni izvoz u SAD primjenjuje se na najveći broj industrijskih i poljoprivrednih proizvoda, kao i na određene tekstilne proizvode.

Jedan od uslova jeste i porijeklo, odnosno da roba mora biti u potpunosti dobijena ili proizvedena u BiH ili da je proizvedena u BiH sa najmanje 35 odsto dodate vrijednosti prilikom ulaska u SAD, te da je direktno isporučena iz BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti