Vizionari u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH

06.06.2018. 13:11 / Izvor: Akta.ba
Vizionari u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH

U sklopu konferencije upriličena je i foto izložba Vizionari u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH.

Ambasada Švedske u BiH u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine organizirala je konferenciju posvećenu vizionarima u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH, a s ciljem unapređenja švedsko-bh trgovinskih odnosa i razmjene iskustva švedskih poduzetnika i kompanija u BiH, kao i sagledavanja mogućnosti za proširenje poslovnih prilika s obzirom na EU integraciju BiH.

Postoji oko 70.000 Šveđana koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine i održavaju snažne veze između dvije zemlje i društva. Bilateralna suradnja između BiH i Švedske je ojačana višestrukim kontaktima ljudi.

Konferencija je prilika da se izrazi zahvalnost bh. dijaspori za njen veliki doprinos u razvoju uspješne saradnje između Bosne i Hercegovine i Švedske. Njen glas i neprestane inicijative podstiču da se čini više kako bi unaprijedili odnosi između dvije zemlje. Dijaspora je jedan od potencijala koji povezuje Bosni i Hercegovinu i Švedsku i treba je koristiti u daljem razvoju ekonomskih i kulturnih veza.

Prisutnim učesnicima i predstavnicima medija obratili su se ambassador Švedske u Bosni i Herzegovini, Anders Hagelberg, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić, te zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mato Franjičević.

Paneli pod nazivom „Kakve su mogućnosti za povećanje razmjene između Švedske i Bosne i Hercegovine? Koji su ključni koraci za dodatno prilagođavanje tržišta u Bosni i Hercegovini da postanu sastavni dio EU? Koje su vizije za buduće poslovne mogućnosti?“ i „Što je ključno za uspjeh švedsko-bh poduzetnika? Kako oni imaju koristi od znanja i mreža preko granica i pridonose privrednom razvoju u Švedskoj i u BiH? Koje su njihove vizije za ostvarenje daljnjeg poslovnog potencijala na tržištu BiH?“ bili su prilika za relevantne institucije, ali i preduzetnike da daju svoja mišljenja o trenutnom stanju i perspektivama u oblasti saradnje dvije zemlje.

U sklopu konferencije upriličena je i foto izložba Vizionari u trgovini i poduzetništvu u odnosima Švedska i BiH. Izložba predstavlja 11 švedsko-bosanskih kompanija, njihove lidere i preduzetnike.

Konferencija je realizovana povodom obilježavanja Dana državnosti Švedske.

Foto: FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti