Poskupljuju prijevozne usluge i strani prijevoznici će morati plaćati PDV

07.06.2018. 11:10 / Izvor: Večernji List
Poskupljuju prijevozne usluge i strani prijevoznici će morati plaćati PDV

Uskoro bi prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti još sku­plje ako se usvoji inicijativa.

Uskoro bi prijevozničke usluge na prostoru BiH mogle biti još sku­plje ako se usvoji inicijativa za do­nošenje pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u, koju već dulje vrijeme predlaže Udruga poslo­davaca FBiH.

Plaćanje poreza

U spomenutoj inicijativi ona traži od mjerodavnih institucija izmjenu pravilnika o primjeni Za­kona o PDV-u kojima će se uvesti obveza plaćanja PDV-a stranim prijevoznicima za usluge prijevo­za putnika, traže da se domaćim i stranim prijevoznicima PDV obračunava na isti način te da se obračun PDV-a uskladi s tre­nutačnim načinom obračuna u državama okruženja i Europske unije.

Predlagatelji ove inicijati­ve ističu kako, prema odredbama postojećeg pravilnika, strani pri­poreznog punomoćnika koji ima sjedište u BiH - stoji u inicijativi. Također, napominju kako su ve­like posljedice neplaćanja PDV-a stranih prijevoznika u proračunu BiH te da se na ovaj način diskri­minira domaće prijevoznike koji plaćaju PDV u odnosu na strane, čime se smanjuje konkurentnost domaćih prijevoznika.

"Neizravna šteta ogleda se u tome što su bh. prijevoznici u nerav­nopravnom položaju u odnosu na strane. Svaki bh. prijevoznik plaća 17 posto PDV-a na prihod ostvaren u BiH dok taj trošak stra­ni prijevoznik nema. Ujedno to znači da strani prijevoznici ostva­ruju ekstraprofit te za navedeni postotak mogu ponuditi jeftiniji prijevoz u odnosu na bh. prijevo­znike", piše u inicijativi.

Podržali prijedlog

Naime, još od 2006. godine stra­ni prijevoznici iz nepoznatih ra­zloga imaju privilegiju ne plaćati PDV, zbog čega je država izgubila na stotine milijuna maraka čistog prihoda.

"Svaka država svojim propisima jasno definira obvezu prijevo­znika iz drugih država da prijave prihod koji je, za izvršenu prije­voznu uslugu, ostvaren na njezi­nom teritoriju te na bazi postotka prijeđene kilometraže u toj državi i stope poreza obračunaju i uplate pripadajući iznos sredstava. Zbog toga se prijevoznici u svakoj od država u kojima tranzitiraju ili u koje izravno ulaze moraju pri­javiti i dobiti takozvani porezni broj. Visina stope poreza različi­ta je ovisno o državi i kreće su u omjeru od devet do 25 posto", piše u dopisu, uz napomenu kako neobračunavanje i neplaćanje po­reza po­reza za izvršenu prijevozničku uslugu u zemljama tranzita ili odredišta za sobom povlači rigorozne sankcije.

One mogu biti izražene kao viso­ke novčane kazne, oduzimanje prava na održavanje prijevoza do zabrane ulaska vozila prekršitelja Zakona o plaćanju PDV-a na teri­torij dotične države. Većinska poslovna zajednica BiH, komore, poslovne udruge i druge organizacije pismeno su podržale prijedlog za izmjenu sporne odlu­ke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti