Projekat zapošljavanja povratnika porodicu Osmanbašić zadržao u Janji

10.06.2018. 10:46 / Izvor: Fena
Projekat zapošljavanja povratnika porodicu Osmanbašić zadržao u Janji

Kao rezultat saradnje Ministarstva i trgovačkog lanca "Bingo" Dženana Osmanbašić je prije tri godine dobila je posao u "Bingu".

Projekt zapošljavanja povratnika koji sa partnerima provodi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pokazuje sve veće rezultate, a porodica Osmanbašić iz Janje svjedoči tome.

Kao rezultat saradnje Ministarstva i trgovačkog lanca "Bingo" Dženana Osmanbašić, koja s porodicom živi u bijeljinskom naselju Janja od 2008. godine, prije tri godine dobila je posao rukovoditeljice "Bingovog" marketa.

Taj posao, kazala je Osmanbašić Feni, njenu porodicu spriječio je da se priključi trendu iseljavanja, koji je i u Janji sve popularniji.

Navodi da je ona jedna od 12 radnica koje su dobile stalni posao i priliku da upravo u Janji zarađuju za život.

"Ove tri godine su lijepo iskustvo. Od nas 14 koji smo tada krenuli, 12 je bošnjačkih povratnika i dvije kolegice iz reda srpskog naroda. Imali smo više ugovora na određeno, a onda smo dobili ugovor na neodređeno. Obično to tako ide, pokažete da ste odgovorni i sposobni i lijep je osjećaj kad ljudi to cijene. I firma je bila zadovoljna i mi smo. Iz Ministarstva su dolazili da vrše monitoring i pozitivne su reakcije", navela je Osmanbašić.

Kaže da je zadovoljna uslovima rada, te da se trude da paze jedni o drugima.

"Lijep je osjećaj da i mi, kao povratnici, imamo nešto veliko i uspješno, čime se možemo ponositi. Pozitivna energija i samopouzdanje rastu kada ste dio takvog tima", ističe Osmanbašić.

Sigurna je da Janja postaje mjesto gdje je svakim danom bolji kvalitet života, odakle sa suprugom, koji se zaposlio kroz projekat policijske akademije, također kao povratnik, i dvoje djece poziva i druge da se vrate u rodno mjesto, ukoliko i dalje nose emociju prema njemu.

Projekt zapošljavanja povratnika počeo je prije tri godine. U okviru ovog projekta poslodavci redovito obavještavaju Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH da su radnici osigurani i da su prema njima izmirene sve obaveze.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti