Šarović: Olakšati procedure za trgovinu i učiniti ih efikasnijim

13.06.2018. 13:41 / Izvor: Fena
Šarović: Olakšati procedure za trgovinu i učiniti ih efikasnijim

Poseban naglasak na konferenciji stavljen je na značaj Odbora u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.  

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Sarajevu otvorio konferenciju “Odbor za olakšavanje trgovine Bosne i Hercegovine i javno-privatni dijalog”, čiji je cilj stvaranje uslova za efikasnije prekogranično kretanje roba, uz kvalitetnu i aktivnu saradnju privatnog i javnog sektora.

Taj odbor uspostavljen je odlukom Vijeća ministara BiH u maju ove godine radi daljnjeg pojednostavljivanja i harmonizacije carinskih i drugih graničnih procedura u skladu sa Sporazumom Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i drugim sporazumima i protokolima koji se odnose na proces olakšavanja trgovine (SSP, CEFTA i EFTA).

"Na kraju smo jednog važnog puta, a to je završetak procesa i pregovora u vezi uspostavljanja Odbora za olakšavanje trgovine u BiH. Taj proces u našoj zemlji traje par godina, a na globalnom nivou taj proces traje unazad deset godina", izjavio je Šarović pred početak konferencije.

Ključni događaj, po njegovim riječima, bila je Ministarska konferencija u Baliju 2013. godine kada je otpočeo globalni proces za uspostavu nacionalnih odbora za olakšavanje trgovine, koji u suštini ima ambiciju da na globalnom nivou standardizuje postupke i olakša trgovinu zemalja članica Svjetske trgovinske organizacije, kao i drugih zemalja.

"U tom smislu BiH se nedavno priključila tom globalnom procesu i ja sam kao resorni ministar 2017. u Beogradu potpisao zaključke ministara zemalja CEFTA, čime je otpočeo proces uspostavljanja i ovog tijela kroz dodatni Protokol 5 CEFTA zemalja", dodao je Šarović. 

BiH je taj proces završila, ratifikovala dodatni Protokol 5 koji je naki način zamjena za formalnu odluku o uspostavi Odbora za olakšavanje trgovine. Na osnovu ratifikovanog protokola, BiH je formirala Odbor za olakšavanje trgovine u koji su uklučene sve nadležne institucije iz BiH. 

"Suština je da će kroz ovaj odbor BiH nastojati da olakša procedure za trgovinu, da ih učini efikasnijim, da standardizuje procedure kao što to čine i druge zemlje i da uopšte trgovinu učini jeftinijom i na taj način da uklanja i barijere u trgovini što će doprinijeti konkurentnosti, ali i poslovnosti privrednih subjekata u BiH, globalno trgujući, kao i u okviru CEFTA zemalja", naglasio je Šarović.            

Poseban naglasak na konferenciji stavljen je na značaj Odbora u procesu pridruživanja Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.  

Direktor Odjela za ekonomski razvoj misije USAID-a u BiH Andrew Boegel je kazao da se konferencija održava u pravo vrijeme s obzirom da odluka o uspostavi odbora za olakšavanje trgovine stupa na snagu uskoro, vjerovatno u septembru. 

"To je važno iz nekolioko razloga prije svega zbog toga što to vodi ispunjavanju odredbi Sporazuma o olakšavanju trgovine sa WTO, a javno-privatni dijalog koji će uslijediti nakon toga će pomoći svim akterima u procesu u BiH da provedu politike, propise i procese koji su u okviru Sporazuma o CEFTA-i i drugim sporazumima", naveo je Boegel.

USAID, po njegovim riječima, ima snažan portfolio u vrijednosti više od 60 miliona dolara kad je riječ o privatnom sektoru u oblastima obrade drveta, metala, poljoprivredi, tekstilu i drugim sektorima i pomažu privatnim kompanijama da ispune zahtjeve koji su potrebni kada je riječ o izvozu. Sa podrškom, kako je istakao Boegel, nastavljaju i dalje.    

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić je kazao da Protokol 5 treba da pomogne u olakšanju procedura, kao i za jeftinije, brže dobijanje svih dozvola, protok roba, novca, te svega onoga što podiže konkurentnost našim kompanijama.

"Duge procedure i čekanja na granicama trebalo bi da postanu prošlost u regionu CEFTA-e. Protokol 5 treba da olakša sve te procedure. Ono što je za nas najvažnije je da izbjegnemo sate čekanja u kolonama na graničnim prelazima, a važno je da i institucije u BiH na lakši i brži način razmjene informacije", dodao je Egrlić. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti