Postignut dogovor: Stop izvozu trupaca, vlade uvode takse

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Postignut dogovor: Stop izvozu trupaca, vlade uvode takse

Taksa na izvoz hrastove građe bila bi 120 KM po kubiku, na bukovu građu 60 KM po kubiku, dok bi na ogrevno drvo iznosila 18 KM po kubiku.

14.06.2018. 08:44 Izvor: / Nezavisne novine

Ukoliko pred Savjetom ministara BiH prođe zajednička inicijativa entitetskih vlada koju su dogovorili i predložili privrednici, na dvije godine biće zabranjen izvoz šumskih drvnih sortimenata, a biće uvedena i taksa na izvoz građe.

Prema toj inicijativi, taksa na izvoz hrastove građe bila bi 120 KM po kubiku, na bukovu građu 60 KM po kubiku, dok bi na ogrevno drvo iznosila 18 KM po kubiku.

"Nije nam cilj da se ne izvozi, već da se izvoz smanji zbog povećane potrošnje na domaćem tržištu. Nekoliko jedinica lokalne samouprave uvodi sisteme grijanja na drvnu biomasu, raste proizvodnja hemijske prerade drveta, kao što je destilacija, "RS silikon", proizvođači peleta. Definitivno se povećava broj potrošača i zato je potrebno smanjiti izvoz", rekao je za "Nezavisne" Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori Republike Srpske.

Inače, priča o zabrani izvoza šumskih drvnih sortimenata pokrenuta je krajem prošle godine, a nakon toga entitetske privredne komore i ministarstva poljoprivrede održali su zajednički sastanak i predložili, pored zabrane, i uvođenje taksi. Na tim sastancima, predstavnici FBiH tražili su da te takse budu pa skoro i duplo veće nego što će biti predložene, međutim na to nisu htjeli pristati privrednici iz RS.

"Usaglasili smo prijedloge i sada smo u fazi da taj prijedlog razmatraju oba entiteta, odnosno vlade i ako bude usvojen na nivou vlada, to će biti poslato prema Savjetu ministara kao zajednička inicijativa", rekao je Goran Zubić, pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. Kaže da je ovo ministarstvo pripremilo materijal i proslijedilo ga nadležnim ministarstvima na mišljenje kako bi se mogao naći pred Vladom RS.

"Očekujemo da će to biti u narednih 15 dana pred Vladom, koja će na kraju dati svoje mišljenje", rekao je Zubić za "Nezavisne".

Kada je u pitanju FBiH, Fadil Novalić, federalni premijer, rekao je da svi drvoprerađivači u BiH traže zabranu izvoza sirovina te da se radi o veoma bitnom pitanju, jer drvna industrija u oba entiteta bilježi veliki rast i da je krajnji cilj zabrane da se njima osigura sirovina.

"Mjere su dogovorene. Već danas će se na sjednici Vlade FBiH naći zaključak dogovoren među entitetskim vladama, u kojem predlažemo zabranu izvoza, ali i takse na izvoz rezane građe. Nakon što isti zaključak usvoji Vlada RS, mi ćemo tu našu zajedničku inicijativu uputiti Vijeću ministara, koje ima odlučujuću riječ. Lično mislim da će sve procedure biti završene u narednih nekoliko sedmica te da će zabrana zaživjeti vrlo brzo", rekao je Novalić za "Nezavisne".

Privrednici objašnjavaju da će uvođenjem taksi i smanjenjem izvoza sasvim sigurno doći do većeg stepena obrade drveta na domaćem tržištu, a samim tim i povećanja vrijednosti proizvoda.

"Ako smanjimo izvoz rezane građe, povećala bi se mogućnost većeg stepena obrade i to nam je bio jedini cilj", rekao je Šinik dodajući da zabrana izvoza na dvije godine i uvođenje taksi nije dugoročna mjera.

Prema prijedlogu domaćih privrednika, sredstva koja bi se naplatila od taksi išla bi na poseban račun i koristila bi se isključivo za zaštitu šuma i unapređenje upravljanja šumom. Prošle godine i u FBiH i u RS bile su na snazi zabrane prometa trupaca, koje nisu spriječile nestašicu sirovine na tržištu. To je bio i osnovni razlog zbog kojeg su vlade FBiH i RS na zajedničkoj sjednici zaključile da usaglase zajedničku inicijativu o zabrani izvoza.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti