Vlada i Toplane kažnjeni jer su račune slali i onima bez grijanja

19.06.2018. 11:39 / Izvor: Avaz.ba
Vlada i Toplane kažnjeni jer su račune slali i onima bez grijanja

Utvrđeno je da su "To­plane" zloupotrijebile domi­nantan položaj na tržištu i to primjenom tarifnog sistema.

Vlada KS i preduzeće "Toplane" kažnjeni su sa 200.000 KM zbog toga što su naplaćivali takse vlasnicima u čijim stanovima je odavno isključeno grijanje. Kaznu Vladi od 150.000, a "Toplanama" od 50.000 izreklo je Konkurencijsko vijeća BiH.

Fiksni troškovi

"Utvrđeno je da su "To­plane" zloupotrijebile domi­nantan položaj na tržištu i to primjenom tarifnog sistema i to dijela koji se odnosi na plaćanje fiksnih troškova ko­risnicima isključenih iz toplifikacijskog sistema. "Topla­nama" je dat rok od 30 dana da prestanu s tom vrstom naplate", pojasnili su iz Vijeća.

Da do ovoga ne bi došlo, ranije je u nekoliko navrata, nažalost neuspješno, ukazi­vao i zastupnik Saveza za bo­lju budućnost u Skupštini KS Dževad Rađo, koji je upu­tio nekoliko inicijativa da se prestane s takvom praksom.

"Nekoliko puta sam do sada na to ukazivao i tražio da se ona prihvati. Nije lo­gično, a ni pravedno da se naplaćuju računi građanima koji ne koriste grijanje, a ima i onih koji su tu uslugu plaćali iako su živjeli u devastiranim stanovima. Um­jesto da uvaže moje mišljenje i da promijene tak­vu odluku, oni su se pravili pametnima", kazao je u izja­vi za "Dnevni avaz" Rađo.

Građani oštećeni

Prema njegovim ri­ječima, na ovaj način građani su itekako oštećeni jer su naplaćivali uslugu koju im nisu pružali.

"Takav nemar opet će platiti građani Sarajeva jer oni pune budžet Kantona, a kazna će biti plaćena iz budžeta. Svi znamo da je os­nivač "Toplana" Kanton. Nije mi jasno zašto niko ni­je želio reagirati na moje inicijative unazad nekoli­ko godina. To se jednostav­no moglo spriječiti", ističe Rađo. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti