Nove poslovne mogućnosti u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare

22.06.2018. 14:23 / Izvor: Akta.ba
Nove poslovne mogućnosti u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare

Cilj radionice je bio predstaviti rezultate identifikacije i mapiranja ekosistemskih usluga šireg obuhvata zaštićenog pejzaža Bijambare.

U četvrtak 21.6.2018. godine, u prostorijama informaciono – edukacionog centra zaštićenog pejzaža Bijambare, predstavnici lokalne zajednice su imali priliku saznati više o potencijalima održivog razvoja unutar i u blizini pomenutog zaštićenog područja. Radionica je organizovana u okviru projekta ECO KARST, kojeg sufinansira Evropska unija kroz program međudržavne saradnje Interreg Dunav, od strane Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja Kantona Sarajevo i nevladine organizacija CENER21.

Cilj radionice je bio predstaviti rezultate identifikacije i mapiranja ekosistemskih usluga šireg obuhvata zaštićenog pejzaža Bijambare, kako bi skupa sa interesnim stranama ove rezultate stavili u funkciju održivog razvoja zaštićenog pejzaža Bijambare i uticajne zone mjesnih zajednica Srednje i Kamenica.

Direktor KJU za zaštićena područja Kantona Sarajevo, Osman Delić je poželio dobrodošlicu svim učesnicima i zahvalio se na iskazanom interesu za doprinos održivom razvoju zaštićenog pejzaža Bijambare.

Načelnik općine Ilijaš, Akif Fazlić je svima poželio uspješan rad i kratko se osvrnuo na primjere dobre prakse u zemljama članicama Evropske unije te izrazio želju da se inovativne poslovne ideje realizuju i u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare.

Zijada Krvavac, pomoćnica Ministra za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša u Federaciji BiH je izrazila zadovoljstvo realizacijom projekta ECO KARST te postignutim rezultatima. Istakla je značaj prepoznavanja dobrih primjera poslovne prakse u EU koji se mogu i trebaju primijeniti u zaštićenim područjima u BiH.

Učesnici radionice su saznali više o ključnim uslugama ekosistema u kraškim zaštićenim područjima, a nakon toga su bili u prilici da rangiraju najvažnije ekosistemske usluge za lokalni razvoj, te identifikuju pozitivne i negativne faktore za ekosistemske usluge koji utiču na lokalne poslove ovog područja.

U drugom dijelu radionice, predstavnici organizacije Global Nature Fund iz Njemačke su upoznali učesnike sa terminom pro-biodiverzitetskog poslovanja i najbolje primjere takvog poslovanja u Evropi i regiji. Inspirisani najboljim primjerima inovativnih poslovnih ideja, učesnici su kroz timski rad identifikovali potencijalne poslovne ideje koje se mogu razvijati u širem području zaštićenog pejzaža Bijambare. Putem veoma aktivne diskusije, učesnici su izrazili mnogo ideja za razvoj sektora turizma, nedrvnih šumskih proizvoda, proizvoda od drveta te poljoprivrednih proizvoda.

Saznanja do kojih se došlo tokom radionice će postati sastavni dio Projektnog akcionog plana, jednog od ključnih rezultata projekta ECO KARST. Projektni akcioni plan će nadalje biti predložen za integraciju u relevantne planske, strateške i razvojne dokumente, koji tretiraju prostor zaštićenog pejzaža Bijambare, sa širom okolinom, što će u konačnici pomoći da lokalni donosioci odluka prepoznaju ove izazove i mogućnosti te obezbijede finansijska sredstva za realizaciju predloženih akcija. Naredna radionica sa interesnim stranama je planirana za oktobar 2018. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti