Prema indeksu razvijenosti BPK zadržao peto mjesto u Federaciji BiH

23.06.2018. 11:43 / Izvor: Akta.ba
Prema indeksu razvijenosti BPK zadržao peto mjesto u Federaciji BiH

Za razliku od Goražda, općine Pale i Foča u Federaciji BiH, nažalost, nalaze se pri dnu ove rang liste razvijenosti općina u FBiH.

Prema preliminarnom izvještaju Federalnog zavoda za programiranje razvoja pod nazivom "Socioekonomski pokazatelji po općinama FBiH u 2017.godini“, indeks razvijenosti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde porastao je na 95,1 , u odnosu 2016.godinu kada je iznosio 92,9.

U odnosu na ostale kantone u Federaciji BiH, naš kanton se i u 2017.godini po indeksu razvijenosti zadržao na petom mjestu u Federaciji BiH, a od njega su razvijeniji Sarajevski, Zapadno-hercegovački, Hercegovačko-neretvanski i Tuzlanski kanton.

Prema rangu razvijenosti Federacije BiH po općinama u 2017.godini, općina, odnosno Grad Goražde, nalazi se na 17. mjestu sa indeksom razvijenosti od 164,7. To je značajnije povećanje u odnosu na 2016.godinu kada se općina Goražde sa indeksom razvijenosti od 104,1 nalazila na 26.mjestu u Federaciji BiH.

Za razliku od Goražda, općine Pale i Foča u Federaciji BiH, nažalost, nalaze se pri dnu ove rang liste razvijenosti općina u FBiH.

U ovom dokumentu Federalnog zavoda za programiranje razvoja su obrađeni: gustina naseljenosti, nacionalna struktura stanovništva po popisu 1991. godine, stanovništvo u FBiH, radno aktivno stanovništvo, prirodni priraštaj, stepen zaposlenosti, stepen nezaposlenosti, nezaposlenost prema stepenu stručnog obrazovanja, nezaposlene žene prema stepenu stručnog obrazovanja, plaće, broj penzionera i iznos penzija, prosječne penzije, vanjskotrgovinska razmjena FBiH po općinama u 2015. godini, prihodi, poljoprivredna površina, oranice i bašte, šumsko zemljište, saobraćajna infrastruktura, osnovno obrazovanje, srednje obrazovanje, zdravstvo i struktura poslovnih subjekata.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti