RAK izrekao izvršne mjere za nekoliko televizijskih stanica

07.07.2018. 08:22 / Izvor: Akta.ba
RAK izrekao izvršne mjere za nekoliko televizijskih stanica

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je u junu, u okviru svojih nadležnosti, izvršne mjere za nekoliko televizijskih stanica.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) izrekla je u junu, u okviru svojih nadležnosti, izvršne mjere za nekoliko televizijskih stanica.

TV SA izrečena je novčana kazna od 9.000 KM za utvrđeno kršenje Kodeksa o komercijalnim komunikacijama u članovima koji se odnose na trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine te sponzoriranje u emisijama 'BH veza' emitiranim u periodu od 11. decembra do 17. decembra 2017. godine.

"Emisije koje daju dnevni pregled tekućih događaja iz šest kantona Federacije BiH u navedenom periodu bile su sponzorirane od 'Lutrije BiH', čiji je telop bio istaknut na početku i na kraju emisije. Time je prekršen član 17. Kodeksa, po kome je zabranjeno sponzoriranje vijesti i programa o tekućim događajima. Prekršen je i član 9. po kojem trajanje televizijskog oglašavanja i teletrgovine treba da iznosi najviše četiri minuta po satu emitiranog programa za javne televizijske stanice, a u tom slučaju trajalo je i do devet minuta", navodi se.

OBN televiziji izrečena je novčana kazna od 8.000 KM za utvrđeno kršenje Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (učešće publike u audiovizualnim i radijskim programima u emisijama 'Najbrži prst', emitiranim u periodu od 10.12. 2017. do 28.02.2018. godine).

"Nakon analize, Agencija je došla do zaključka da je OBN televizija učinila niz neregularnosti koje se najviše odnose na nerealno produžavanje i odgađanje uključenja gledalaca u program i pružanje tačnog odgovora na postavljena pitanja", ističe se. 

TV SA je izrečena mjera pismenog upozorenja za utvrđeno kršenje Kodeksa o audio vizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika; označavanje repriza, snimaka i arhivskog materijala).

U saopćenju za javnost RAK navodi da je TV USK izrečena kazna pismenog upozorenja za utvrđeno kršenje Kodeksa o komercijalnim komunikacijama (Komercijalne komunikacije određenih proizvoda i usluga; Opšti principi u vezi s sponzorstvom; zabranjeno sponzoriranje), te Kodeksa o audiovizualnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (obaveza zaštite maloljetnika i kategorizacije sadržaja; sadržaji za koje je vjerojatno da bi mogli ugroziti fizički, psihički ili moralni razvoj maloljetnika, raspored i označavanje sadržaja u svrhu zaštite maloljetnika označavanje repriza, snimaka i arhivskog materijala).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti