Firma iz Živinica proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta
OTVORI GALERIJU

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Firma iz Živinica proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta

Elin Motors Bosnia još uvijek nijedan svoj proizvod nije prodala u BiH, tako da se u skorijem vremenu kako kaže Suljić planiraju aktivirati i na domaćem tržištu.

27.07.2018. 09:28 / Izvor: Akta.ba

Uspješna austrijska investicija u Bosni i Hercegovini je kompanije Elin Motors Bosnia doo koja je u julu 2015. godine otvorila kćerku firmu u Živinicama, koja proizvodi vjetrogeneratore koji se ugrađuju u vjetrenjače širom svijeta.

Njihova saradnja vezana je za poznate svjetske igrače i svi proizvodi se plasiraju na međunarodnom tržištu.

Sandra Suljić, menadžer administracije u pomenutoj kompaniji za poslovni portal Akta.ba je kazala kako se radi o serijskoj proizvodnji vjetrogeneratora različite instalirane snage koji se izvoze u Austriju, odakle se distribuiraju širom svijeta.

Elin Motors Bosnia još uvijek nijedan svoj proizvod nije prodala u BiH, tako da se u skorijem vremenu kako kaže Suljić planiraju aktivirati i na domaćem tržištu.

U kompaniji je zaposleno 150 radnika, koji su prošli intenzivne obuke od strane austrijskih i domaćih stručnjaka, a ono što je specifično za njih jeste da kontinuirano rade na novim projektima i konceptima. Stalna edukacija i usavršavanje radnika je jedna od osnovnih premisa na kojoj se temelji uspjeh firme.

"Nedavno smo proširili pogon, kupili još jednu halu iza trenutnog objekta. U narednom periodu očekujemo da taj prostor bude adaptiran i da dobije svoju konačnu svrhu", kazala je Suljić, pojašnjavajući da rade dosta novih projekata, tako da osim vjetrogeneratora proizvode elektromotore, kao i rotore i statore kao zasebne komponente. Oni se dalje šalju u matičnu firmu u Austriji gdje se ugrađuje u industrijske mašine.

Ono što je sigurno da Elin Motors Bosnia neće stati, idu dalje i imaju nove vidike.

"U Austriji se razvijaju novi prototipovi i čim se pokažu uspješnim, odmah će se prebaciti proizvodnja u BiH", naglasila je Suljić.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti