Podrška preduzećima za uvođenje efikasnijeg poslovanja

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška preduzećima za uvođenje efikasnijeg poslovanja

Obuku iz Lean Six Sigma metodologije za efikasno poslovanje i unaprijeđenje procesa proizvodnje omogućila je Evropska unija.

02.03.2018. 09:18 / Izvor: Akta.ba

Višemjesečnu obuku za implementiranje Lean Six Sigma menadžmenta, održanu krajem 2017. godine, pohađali su predstavnici nekoliko bosansko-hercegovačkih preduzeća iz sektora drvoprerade i metaloobrade. Ove kompanije će u narednom periodu raditi na kontinuiranom poboljšanju poslovnih procesa u svojim firmama.

Obuku iz Lean Six Sigma metodologije za efikasno poslovanje i unaprijeđenje procesa proizvodnje omogućila je Evropska unija i Vlada Njemačke kroz EU ProLocal program.

Metodologija Lean Six Sigma je nastala kao odgovor na izazove kompanija da poboljšaju poziciju na tržištu, smanje troškove i ostvare kontrolu kvaliteta. Osnovni princip Lean Six Sigme je odgovoriti na zahtjeve kupca u definisanom vremenu i propisanim kvalitetom. "Lean" ili "vitko" označava efikasnije organizovanje procesa, a "Six Sigma" metodu unapređenja postojećih ili uvođenja novih procesa i proizvoda, s ciljem uklanjanja potencijalnih uzroka lošeg kvaliteta.

"Lean Six Sigma obuka je efektnija od ostalih obuka na kojima sam bila, zahtijeva timski rad, više praktičnog rada a manje teorije. Ono što bih istakla je aktivno učešće i učenje kroz primjere i vježbe", rekla je šef računovodstva firme Kovan M.I., Amela Vehabović. Ona je istakla da joj je ova obuka pomogla da stekne potrebne alate i upozna se sa novom metodom unaprjeđenja procesa unutar firme. Gđa. Vehabović je dodala da i ostale firme iz njene branše dijele slične probleme, uključujući i nedostatak kvalitetne organizacije poslovnih procesa, koji sprječavaju veći i ozbiljniji izvoz na tržišta EU.

Pored firme Kovan M.I. iz Gračanice, obuci su prisustvovali i predstavnici TMD Group Brčko/Gradačac, INOX Ajanović Tešanj, Miviko Posušje, NovaDIPO Podgradci i ELIN Motors Bosnia Živinice  su pohađali obuku.

EU ProLocal je razvojni program koji podržava jačanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH. U ovu svrhu Evropska unija je izdvojila 9 miliona, a Vlada Njemačke 4 miliona eura. Program implementira njemački GIZ. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti