Završen IUS STEM CAMP

02.08.2018. 14:48 / Izvor: Akta.ba
Završen IUS STEM CAMP

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je u periodu od 22/07/2018 do 29/07/2018 održan IUS STEM CAMP.

Na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu je u periodu od 22/07/2018 do 29/07/2018 održan IUS STEM CAMP.

IUS STEM (Science, Technology, Engineering and Math) je ljetna škola koju su uz pomoć studenata volontera te osoblja univerziteta, osmislili i organizovali profesori IUS Fakulteta prirodnih i tehničkih nauka.

STEM CAMP je okupljanje internacionalnog karaktera te je privukao srednjoškolce i studente iz naše zemlje, Srbije, Crne Gore, Malezije i Egipta.

Ciljevi ove sedmodnevne ljetne škole je promocija tehničkih i prirodnih nauka, matematike te informacionih tehnologija među srednjoškolskom i studentskom omladinom i približavanje ovih naučnih disciplina kroz inovativnost i zabavu.

Nastava se izvodila na engleskom jeziku a polaznici su bili podijeljeni u tri grupe; Molecular Cloning, 3D Design and Printing i Life of Brian.

Pored kurseva iz ovih oblasti učesnici takođe pratili interkativna predavanja; Fun with Algorithms, Computer Simulations, Digital Architecture te predavanje o stećcima i kulturno-historijskom naslijeđu Bosne i Hercegovine koje je održano u Zemaljskom muzeju BiH.

Učesnici su nakon predavanja ipak imali vremena za druženje te kulturne i sportske aktivnosti.

Članovi streličarskog kluba Vekkas su im predstavili ovu drevnu olimpijsku disciplinu i organizovali  trening za učesnike koji su se po prvi put željeli okušati u ovom sportu.

Zajednički izlazak u Cinema City, vožnja Trebevićkom žičarom te završni STEM Quest challenge su takođe bili sadržaji ovog vrijednog edukativnog projekta.

IUS STEM CAMP je organizovan uz podršku sponzora; Quick Smile, Doric Lenses, Sofray Solutions, Micom, SPARK Poslovni Park d.o.o., kojima se i ovom prilikom zahvaljujemo.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti