Kakanjski proizvod – informacioni sistem "eParlament" i u Skupštini ZDK

03.08.2018. 08:37 / Izvor: Akta.ba
Kakanjski proizvod – informacioni sistem 'eParlament' i u Skupštini ZDK

63. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona počela je primjenom informacionog sistema "eParlament".

63. sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona počela je primjenom informacionog sistema "eParlament", a licencu kakanjske firme Synergy Soft za korištenje sistema predsjedavajućem Skupštine Jasminu Duvnjaku uručio je zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin.

Sistem je na početku sjednice isproban ustanovljavanjem kvoruma.

Realizaciju ovog projekta pomogla je Misija OSCE-a BiH. Zamjenik šefa Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Alexander Chuplygin je prilikom uručivanja licence rekao da je radostan što prisustvuje implementaciji informacionog sistema “eParlament” i naglasio da Misija OSCE-a uspješno sarađuje sa Skupštinom i Kolegijem ZDK.

"Zeničko-dobojski je prvi kanton u Federaciji BiH koji uvodi sistem 'eParlament' i digitalizuje svoj rad", naglasio je Chuplygin dodajući da su i druge kantonalne skupštine izrazile spremnost da implementiraju ovaj sistem.

Predsjedavajući Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak izrazio je nadu da će zastupnici ovog, a pogotovo narednog saziva, iskoristiti sve benefite ovog sistema. To su, kazao je, funkcionalnost, transparentnost i odgovornost. Zastupnici su na prošloj sjednici izglasali implementaciju ovog sistema i tom prilikom izmijenili i Poslovnik o radu Skupštine kako bi današnja sjednica mogla biti održana korištenjem “eParlamenta”.

Sistem "eParlament" prva u BiH počela je primjenjivati Općina Kakanj, a radi se o domaćem i kakanjskom proizvodu informatičke firme Synergy Soft d.o.o. Kakanj.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti