Sarajevo dobija novu kulturnu i turističku atrakciju posvećenu bh. filmu

03.08.2018. 08:55 / Izvor: Akta.ba
Sarajevo dobija novu kulturnu i turističku atrakciju posvećenu bh. filmu
OTVORI GALERIJU

Otvaranje muzeja planirano je do kraja 2018. godine, dok je prezentacija projekta za partnere i sve zainteresirane planirana tokom predstojećeg SFF-a.

U toku su pripreme za postavku multimedijalnog muzeja "Valter brani Sarajevo" koji će se nalaziti u prostoru Filmskog centra Sarajevo, u ulici Dženetića Čikma.

Muzej ima kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, sa atraktivnom muzejskom historigrafskom, scenografskom, kostimgrafskom i interaktivnom postavkom koja vizuelnim putem donosi priču o kultnom bh. filmu, piše Depo.ba.

Muzej je posvećen kultnom bosanskohercegovačkom filmu Hajrudina Šibe Krvavca koji je vremenom postao veliki brend i smbol jednog vremena i grada. Filmski centar Sarajevo je, kao javno preduzeće u vlasništvu države koja je financirala produkciju ovoga filma, vlasnik svih autorskih,  materijalnih i industrijskih  prava za ovaj film te je smatrao da je njegova javna obaveza da na ovaj način čuva tradiciju jednog djela kinematografije u BiH i njenih vrijednosti.

Koncept i idejno rješenje muzeja radio je tim Filmskog centra Sarajevo na čelu sa Jasminom Durakovićem, dok je za (radno) dizajnersko rješenje bila zadužena Sanja Kulenović, industrijska dizajnerica iz Sarajeva.

"Muzej ima kulturološku, ali i turističku/komercijalnu namjenu, sa atraktivnom muzejskom historigrafskom, scenografskom, kostimgrafskom i interaktivnom postavkom koja vizuelnim putem donosi priču o kultnom filmu, njegovim likovima, lokacijama na kojima je sniman, rekviziterskim, scenografskim i kostimografskim elementima, kao i odgovarajućim audio-vizuelnim materijalom", ističe direktor Filmskog centra Sarajevo Jasmin Duraković.

Izgradnju muzeja finansirat će FCS iz vlastitih sredstava, zainteresovani partneri i sponzori, a za sve koji žele podržati ovaj projekt bit će pokrenuta online fundrising kampanja.

Partneri, turistička industrija u BiH i regiji, kao i u dalekoj Kini koja Sarajevo prepoznaje upravo preko ovoga filma, pokazuju veliki interes za ovaj muzej te uprava FCS-a radi pripremne radnje u ovome pravcu, kako bi osigurala da projekat bude samodrživi i profitni centar ovoga javnog preduzeća.

Otvaranje muzeja planirano je do kraja 2018. godine, dok je prezentacija projekta za partnere i sve zainteresirane planirana tokom predstojećeg Sarajevo Film Festivala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti