Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Električni automobili u BiH daleko od masovne upotrebe

Eektrični automobili još neće biti svakodnevna pojava na ulicama bh. gradova.

13.08.2018. 09:09 / Izvor: Federalna.ba

Električni automobili još neće biti svakodnevna pojava na ulicama bh. gradova. Razlog za to je nepostojanje zakonskih regulativa i beneficija koje bi omogućile masovnije korištenje ovih vozila.

Udruženje ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima u Federaciji uputilo je inicijativu za smanjenje i usklađivanje carinske stope na uvoz i uvrštavanje registracije i korištenja električnih automobila u zakonske regulative Bosne i Hercegovine.

"Hitno moramo uvrstiti električne automobile u pravilnik o registraciji, moramo poraditi na infrastrukturi instaliranja elektropunjača i, naravno, moramo stimulisati nabavku električnih automobila u skladu s potrebama i onome što budućnost nalaže2, ističe Haris Muratović, predsjednik ovlaštenih zastupnika i trgovaca automobilima FBiH.

Električna vozila nisu detalj iz naučnofantastičnih filmova. U pojedinim evropskim zemljama su korak naprijed u usklađivanju tehnoloških dostignuća s ekološkim normama.

"Imamo specijalne alate i edukovano osoblje, ali ono što nam nedostaje je infrastruktura, podrška vlasti i, naravno, svijest građana. Električna vozila imaju mnogo prednosti. Imaju povoljno održavanje, nisku cijenu energenta i nema zagađenja", kaže Jasmin Lučkin, ekspert za električna vozila.

U posljednje dvije godine započela je izgradnja infrastrukture za punjenje električnih vozila, ali još smo daleko od normi Evropske unije. Električna mreža u našoj zemlji može osigurati dovoljno energije za veći broj stanica za punjenje ovih vozila.

"Elektroenergetski sistem u ovom trenutku može zadovoljiti potrebe značajnijeg broja električnih vozila. Sistemske probleme možemo očekivati tek onog trenutka kada se procenat ukupnog broja električnih vozila bude kretao od 10-20 posto", objašnjava Midheta Kurspahić, glasnogovornica Elektroprivrede BiH.

Iako su beneficije korištenja ovih vozila višestruke, zasad nemamo adekvatne zakonske regulative, niti beneficije za buduće vlasnike električnih vozila. Bez toga kupovna moć našeg društva ne može odgovoriti cijenama ovih vozila.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti