Pasivni nezaposleni biće izbrisani iz Zavoda za zapošljavanje RS

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Pasivni nezaposleni biće izbrisani iz Zavoda za zapošljavanje RS

Nezaposleni koji ne traže posao, krajem godine više neće biti prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje RS.

21.08.2018. 12:23 Izvor: / Alternativna televizija

Nezaposleni koji ne traže posao, krajem godine više neće biti prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje RS. Pravo na zdravstveno osiguranje ostvarivaće isključivo preko Fonda zdravstvenog osiguranja, prenosi ATV.

To je samo jedna od reformi koja je planirana u Zavodu za zapošljavanje, a koju je Vlada RS još prošle godine prihvatila na prijedlog poslodavaca. Time će se olakšati posao zavodu, ali prije svega, kaže direktor, mora da se promijeni zakon.

"Da bi se taj posao završio mora se izvršiti i izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju za vrijeme nezaposlenosti i nisam siguran da se taj posao može završiti do izbora, ali siguran sam da će poslije izbora i taj formalni dio izmjene zakona biti završen", kaže Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Oni su, kaže Vujičić, svoj dio posla odradili i uputili Vladi RS svoje prijedloge kada je reforma zavoda u pitanju. Poslodavci, koji su i predložili reformu, imali bi velike koristi od brisanja pasivnih nezaposlenih sa Zavoda za zapošljavanje.

U Uniji udruženja poslodavaca RS kažu da te izmjene nikom neće naštetiti, jer će pravo na zdravstveno osiguranje ostati netaknuto, a oni će imati jasnu sliku čime raspolažu.

"Izvjesno je da neće biti aktivnosti po tom pitanju prije oktobra, ali u svakom slučaju da su to prvi zadaci sa kojima se moramo suočiti po izboru nove Vlade", kaže Saša Aćić iz Unije udruženja poslodavaca RS.

Ne tako mali broj je onih koji su zaposleni na crno, a nalaze se na spisku zavoda. Zato će se, kaže ministar rada RS Milenko Savanović, tim slučajevima Inspektorat ozbiljnije pozabaviti i natjerati poslodavce da ih prijave, prenio je ATV.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti