Sistemom e-stranac znatno olakšana prijava stranih gostiju

02.09.2018. 11:32 / Izvor: Federalna.ba
Sistemom e-stranac znatno olakšana prijava stranih gostiju

Online sistem e-stranac uspostavljen je prije dva mjeseca.

Online sistem e-stranac uspostavljen je prije dva mjeseca i služi za prijavu boravka stranaca u našoj zemlji. Kako potvrđuju u Službi za poslove sa strancima BiH, sistem već daje dobre rezultate, jer je prijava stranih gostiju sada olakšana svim hotelijerima i korisnicima sličnih usluga. Tačan broj prijavljenih još nije dostupan, ali napominju da za one koji ne postupaju u skladu sa zakonskim obavezama slijede novčane kazne.

Aplikacija e-stranac je novi, moderan sistem prijave boravka stranaca  i služi za efikasnije upravljanje migracijama u BiH. Namijenjen je svim pravnim i fizičkim licima koji pružaju usluge smještaja. Kako je raniji sistem bio komplikovan, ovo je olakšanje za mnoge hotelijere jer će u kratkom vremenu izvršiti prijavu, što će omogućiti Službi za poslove sa strancima da u relanom vremenu ima podatke o stranom državljaninu.

"Što se tiče hotelijera i te vrste smještajnih jednica, oni su dosad u velikoj mjeri ispunjavali svoju zakonsku obavezu, samo što su to radili na tehnički drugačiji način, ličnim dostavljenjem spiskova ili njihovim slanjem elektronskom poštom Službi za poslove sa strancima, što je nosilo određene nedostatke i rizike u smislu zaštite ličnih podataka", navodi Eldan Mujanović, voditelj projekta e-stranac iz CPRC.

Od ukupnog broja posjeta realno bi bilo da je barem pola tog broja u bazi sistema e-stranac, navodi voditelj projekta. Ipak, još nema tačnog broja prijavljenih turista u ovom sistemu, i prvi podaci se očekuju početkom idućeg mjeseca.

Kako je povećan i broj migranata u našoj zemlji, logično je pitanje da li se i oni nalaze u sistemu, barem oni koji koriste privatni ili hotelski smještaj.

"Nadležne institucije nastoje staviti i tu vrstu migracija pod kontrolu, ali sistem e-stranac je nešto savim drugo, radi se o sistemu koji je namijenjen ispunjavanju zakonske obaveze o prijavu boravka stranaca koji je kratkotrajan, iz turističkih razloga borave u BiH", pojašnjava Mujanović.

Sistem prije svega ima sigurnosnu zadaću, i u roku od 48 sati mora se izvršiti prijava stranog državljanina koji će u našoj zemlji boraviti duže od tri dana. Tako se uspostavlja kontrola kretanja i boravka stranaca u našoj zemlji, poručuju iz Službe za poslove sa strancima. Ima  i onih koji ne poštuju zakonske obaveze, stoga su predviđene i kazne.

"Propisane novčane kazne u iznosu od 200 do 2.500 hiljade KM, zavisno od toga ko je počinio taj prekšaj, odnosno ko se nije pridržavao odredbe zakona o strancima", navodi Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima.

Sistem sadrži i čitač dokumenata,a pristup će imati i pripadnici Granične policije BIH, što će im pomoći prilikom kontrole državne granice i utvrđivanja da li je stranac bio prijavljen ili ne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti