Posao u Njemačkoj očekuje 30 preduzeća

07.09.2018. 10:45 / Izvor: Glas Srpske
Posao u Njemačkoj očekuje 30 preduzeća

Na javni poziv za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 30 preduzeća iz Srpske, a komisija će danas raspodijeliti kontingent od 666 dozvola.

Na javni poziv za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 30 preduzeća iz Republike Srpske, a komisija će danas raspodijeliti kontingent od 666 dozvola onima koji ispunjavaju sve uslove.

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović je rekao da je Komisija za dodjelu detašmana otvorila pristigle prijave.

"Riječ je o 22 firme koje su i do sada dobijale detašmane te osam firmi koje su se na ovaj javni poziv prijavile prvi put. Prijave se detaljno pregledaju, a sutra na sjednici znaćemo ko je sve ispunio uslove iz javnog poziva. Odmah ćemo i raspodijeliti kontingent od 666 detašmana na preduzeća koja budu ispunila sve uslove. Nakon toga, firme će imati rok od sedam dana da iznesu primjedbe na raspodjelu detašmana", kazao je Petrović i dodao da su se na javni poziv mogla prijaviti preduzeća iz oblasti građevinarstva, izolacije i montažerstva.

Kao gorući problem za rad domaćih preduzeća na tržištu Njemačke Petrović je naveo to što firme dugo čekaju na zakazivanje termina za vize radnika.

"Zbog toga pojedina preduzeća ne mogu pratiti dogovorenu dinamiku poslova. Neke firme čak i otkazuju poslove ili moraju angažovati preduzeća u Njemačkoj, što je jako skupo. Taj problem treba što prije da bude riješen. Mi smo obavijestili i nadležne institucije na nivou BiH da se angažuju o pitanju ovog problema, ali za sada nema pomaka", kazao je Petrović i dodao da preduzeća iz Srpske godišnje u Njemačkoj ostvare prihod od 35 miliona evra, a na nivou BiH više od 100 miliona evra.

Petrović je naveo da se oko 85 odsto prihoda koji domaća preduzeća ostvare u Njemačkoj slije u Srpsku po raznim osnovama.

Jedno od prijavljenih preduzeća koje već godinama dobija poslove u Njemačkoj je i bijeljinska firma “Monting montaža”.

"Već duži niz godina prijavljujemo se za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj. Da nemamo interesa, ne bismo konkurisali. Međutim, problem nam posljednjih godina zadaje to što Njemačka direktno dovodi radnike sa naših prostora i zapošljava u njihovim preduzećima. Tu su i administrativne barijere koje nam otežavaju rad. Pored svega toga, gorući problem je dugo čekanje na termine za vize, zbog čega se naša preduzeća odjavljuju sa domaćeg tržišta i prijavljuju u Njemačkoj", kazao je direktor “Monting montaže” Spasoje Albijanić.

Kontingent

Mile Petrović rekao je da je preduzećima iz BiH namijenjen kontingent od 2.000 detašmana.

"Od toga jedna trećina pripada Srpskoj", rekao je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti