Više od 50 izlagača na sajmu pčelarstva u Tuzli

08.09.2018. 08:19 / Izvor: Fena
Više od 50 izlagača na sajmu pčelarstva u Tuzli

Na Solnom trgu u Tuzli otvoren je 13. međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda "Medena Tuzla 2018", uz više od 50 učesnika iz BiH i regiona.

Na Solnom trgu u Tuzli otvoren je 13. međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda "Medena Tuzla 2018", uz više od 50 učesnika iz BiH i regiona.

Posjetitelji imaju priliku po sajamskim cijenama kupiti razne pčelinje proizvode, preparate od meda i ljekovitog bilja, opremu i literaturu o pčelarstvu.

Med s Balkana i BiH najkvalitetniji je na svijetu, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prilikom otvaranja  sajma. To su pokazale i analize, kazali su pčelari. Priznanja za kvalitet biće dodijeljena sutra.

"U okviru Sajma mi smo proveli i 4. međunarodnu analizu meda. Imali smo oko 300 uzoraka iz 18 država svijeta, sa tri kontinenta. Rezultati su jutros objavljeni. Ovo je svakako najveća manifestacija ove vrste u Evropi. Do sada nigdje nije zabilježeno da ima toliki broj uzoraka iz toliko država iz kojih su uzorci došli", izjavio je Šefik Čivić, predsjednik PD "Nektar" Tuzla.

Sajam je okupio više od 50 učesnika iz BiH i regiona. Proizvođači najkvalitetnijeg meda i dobitnici brojnih medalja danas i sutra su na Solnom trgu u Tuzli.

"Da nema ovih sajmova ne bismo mogli plasirati svoje proizvode. Niko ne bi znao za moje proizvode. Osim meda imamo propolis, polen i druge lijekove na bazi meda i trava koji utiču na poboljšanje zdravlja. Znači sajam je prilika da izložimo, posjetioci vide, probaju i ako su zadovoljni sa proizvodima traže", kaže jedan od izlagača Suad Lipovac.

U Tuzlanskom kantonu ima oko 600 pčelara s ukupno 5.000 košnica. Podsticaje za proizvodnju nemaju, ali ovih dana Savez pčelara FBiH prezentira novodoneseni Pravilnik o pčelarstvu.  

"Mi s ovim pravilnikom odnosno budućim registrom pčelara i pčelinjaka koji se mora donijeti pod hitno želimo da pčelare uvedemo u podsticajnu politiku. Poznato je iz evropskih konvencija i drugih strateških dokumenata da bez podsticaja nema razvoja, konkurentnog stvaranja novog proizvoda koji ima vrijednost i kvalitet. Međutim, zbog ukupnih troškova cijene nismo sposobni da to realizujemo", ističe Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH.

Na lokalitetu Ravna trešnja, na starom kopu, u tuzlanskom naselju Krojčica otvoren je prvi školski pčelinjak u BiH sa oko 20 košnica. Svi koji se odluče baviti pčelarstvom mogu ovdje na obuku. Osiguran je i pristup za osobe s invaliditetom, rečeno je na sajmu.

Organizator Sajma je Savez pčelara Tuzlanskog kantona, a pokrovitelj Grad Tuzla.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti