Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

U Beču prekinuta arbitraža o vlasničkim pravima u GIKIL-u

Svoju odluku Kantonalni sud bi trebao donijeti u naredna tri mjeseca.

08.09.2018. 11:21 / Izvor: Akta.ba

Arbitražni postupak u Beču kojim je trebalo riješiti vlasnička prava u GIKIL-u je prekinut jer stranke u postupku koji se vodi između državnog Koksno-hemijskog kombinata, koji je većinski vlasnik GIKIL-a, i GSHL-a, koji ima većinsko pravo upravljanja u GIKIL-u, nisu platile takse parničkog postupka. Zbog toga Vlada Tuzlanskog kantona traži od Općinskog i Kantonalnog suda da hitno riješe spor o vlasničkim pravima u GIKIL-u, javlja Federacija Danas.

Zbog toga Vlada Tuzlanskog kantona traži od Općinskog i Kantonalnog suda da hitno riješe spor o vlasničkim pravima u GIKIL-u. Općinski sud Tuzla već se proglasio nenadležnim jer je ranije bio pokrenut arbitražni postupak.

"Kako Vlada TK-a nije izvršila uplatu, po pravilima UN-a je to bila u obavezi izvršiti druga parnična stranka. Kako drugoj parničnoj stranci nije palo na pamet da plati tuđi dug, tako je došlo do obustave ovog postupka. Sad imamo pat poziciju po tom pitanju", pojašnjava advokat GIKIL-a Faik Muhić.

"Naši će sudovi sad dokazivati ono za šta bismo tamo davali pare. Naš sud će to sad dokazivati u našem postupku. Što bismo davali 500.000 maraka i nismo sigurni da će ti arbitražni suci stranci biti na našoj strani, jer će ih on kupiti", kaže premijer TK-a Jakub Suljkanović.

Zbog arbitražnog postupka Općinski sud Tuzla već se proglasio nenadležnim. Na tu odluku se žalio KHK, pa će o svemu konačnu riječ dati Kantonalni sud u Tuzli.

"Sud je donio odluku jer je smatrao da je nenadležan zbog određenih pravnih stavova iznesenih u zaključenom ugovoru, a tiču se arbitražnog postupka", ističe predsjednik Općinskog suda Tuzla Muhamed Tulumović.

Arbitražni postupak je obustavljen. Sada je sve u rukama tuzlanskih sudova, koji ovaj predmet prioriteno rješavaju.

"To šta je bilo u arbitražnom postupku ovaj sud niti može, jer nema više premeta po kojem može odlučivati. Tek kada se vrati sudu, u kakvoj će fazi biti vraćen, tad može imati utjecaja ta odluka, može imati implikaciju na postupak u ovom sudu", dodaje Tulumović.

"Od značaja za društvo, za kanton, za toliki broj zaposlenih građana ovog kantona i države. Moramo gledati opšti interes, ovdje je u pitanju opšti interes", smatra predsjednica Kantonalnog suda Tuzla Indira Hadžimehmedović.

Svoju odluku Kantonalni sud bi trebao donijeti u naredna tri mjeseca. Ukoliko ovaj predmet bude vraćen na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu, pravosnažna sudska odluka bi mogla biti donesena tek za godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti