U Bihaću otvoren 16. sajam EKOBIS: Tri dana pozitivnih dešavanja

13.09.2018. 13:21 / Izvor: Akta.ba
U Bihaću otvoren 16. sajam EKOBIS: Tri dana pozitivnih dešavanja
OTVORI GALERIJU

U proteklih 15 godina, na EKOBIS-u  se predstavilo više od 3. 000 izlagača iz 18 zemalja.

Pod motom "Uzgojimo vlastitu hranu – pažljivo birajmo ishranu", u Bihaću je danas svečano otvoren šesnaesti međunarodni ekološki sajam "EKOBIS 2018".

Sajam je otvorenim proglasio Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede. Ovom prilikom ministar Dedić je kazao kako ovakvi sajmovi koriste da se svi bolje upoznamo sa pozitivnim pričama iz naše zemlje.

"Ovdje je puno vrijednih proizvođača hrane, a Sajam će obilježiti i veliki broj konferencija na kojima će se govoriti o poljoprivredi. U okviru Sajma će biti potpisana i dva značajna ugovora za dizajn projekta navodnjavanja grada Bihaća i općine Sanski Most", kazao je Dedić.

Naglasio je kako u FBiH ima 2.000 poljoprivrednih gazdinstava koji na svojim porodičnim imanjima proizvode zdravu hranu koja se danas izvozi širom Evropske unije. "U narednim mjesecima očekujemo da dobijemo izvoz mesa peradi u zemlje EU", naglasio je Dedić.

Obraćajući se prisutnim jedan od prvih ljudi Sajma i generalni sekretar Privredne komore USK Nihad Šušnjar je kazao kako će se u naredna tri dana truditi da se ovdje dešavaju samo pozitivne stvari od strane domaćina, ali i njihovih partnera iz regije.

Posebno je naglasio kako je Privredna komora USK vratila dodjelu godišnjih nagrada koje će biti u toku Sajma uručene najboljim privrednicima, ljudima koji pune budžet.

Za mlađe posjetioce sajma, podsjetio je da će se u Muzeju AVNOJ-A održati konferencija "Kreativna republika" koja će okupiti ljude iz kreativne industrije.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić uime domaćina poželio je svima dobrodošlicu, te naglasio kako je EKOBIS nešto po ćemu se grad Bihać prepoznaje i čime se ponosi.

Poželio je svim učesnicima da svoje proizvode uspješno predstave naEKOBIS-u i da uspostave što više poslovnih kontakata kako bi svi otišli sa sajma sretni i zadovoljni.

Značajan doprinos sajmu u njegovoj organizaciji dala je i Privredna komora FBiH. Ovom prilikom Marko Šantić, predsjednik privredne komore FBiH je kako nastoje kroz panel na EKOBIS-u koji je posvećen turizmu dati poruku svima da budu inovativni i da traže tržište više, jer jedino na takav način kroz rad i odricanje možemo pratiti, kako kaže globalne trendove.

Sajam je podržala i Vanjskotrgovinska komora BiH isred koje se izlagačima i posjetiocima sajma obratio Ahmed Egrlić. Kazao je kako je ovo danas jedan od najznačajnijih događaja u regionu zadnjih mjeseci.

"Ovo je način da skrenemo pažnju javnosti o značaju privredne zajednice  u BiH. Raduje me ova regionalna saradnja između komora, kojom podižemo privredne vrijednosti naše zajednice", dodao je Egrlić.

Sajam koji će trajati do 15. septembra ove godine je okupio veliki broj izlagača iz BiH, zemalja regije, kao i Slovačke i Češke.

Osim izlagačkog dijela, EKOBIS će i ove godine biti popraćen konferencijama. Već danas biće održana Međunarodna konferencija o regionalnoj saradnji "Poljoprivredna proizvodnja i prehrambena industrija". U okviru ove konferencije govorit će se o iskustvima Hrvatske u korištenju EU sredstava, Klasterskim pristupima u implementaciji IFAD-ovih projekata, Strategiji razvoja ekonomije u ruralnim područqjima FBIH, uzgoju lješnaka...

Drugi konferencijski dan na sajmu planirano je da proteće u znaku turizma. Govorit će se o gastronomiji u funkciji turizma, novim mogućnostima razvoja turizma. Također biće predstavljena web stranica Turističkog klastera Una, Aerodrom Banja uka, ali i gastro kuhinja ovoga kraja.

U okviru Ekobisa planirano je i potpisivanje ugovora i to: za dizajn projekata navodnjavanja u gradu Bihaću i općini Sanski Most, te potpisivanje ugovora o saradnji između Turističkog klastera Una i Turističkog klastera Hercegovina.

Treći dan dešavanja planiran je za Bihaćku kreativnu republiku, projekciju filma “Plavo srce” i finale dječijeg eko kviza. 

Podsjećamo, više od desetljeća Međunarodni sajam ekologije - EKOBIS je najpoznatija i najposjećenija privredna i ekološka manifestacija u široj regiji. Ovaj status EKOBIS održava kreiranjem pozitivnog poslovnog ambijenta, kroz visoke usluge poslovnog umrežavanja izlagača i posjetitelja, ali i organizacijom svih drugih sadržaja i poslovnih događanja prilagođenih potrebama i željama izlagača.

U proteklih 15 godina, na EKOBIS-u  se predstavilo više od 3. 000 izlagača iz 18 zemalja, a sajam  je posjetilo više od 200. 000 posjetilaca. Organizatori ovome obavezno dodaju i više od 500 uspješno realizovanih pratećih sadržaja.

Poslovni portal Akta.ba je medijski pokrovitelj ovog velikog događaja.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti